در پی افزایش میزان گرد و غبار و آلودگی هوا، در بیشتر شهرهای غرب و جنوب غربی اعلام وضعیت بحرانی شده است. ستاد آلودگی هوای استان خوزستان پیش از این تمامی مدارس و دانشگاههای استان خوزستان را تعطیل کرده بود. این اقدام پس از آن صورت گرفت که در ۱۴ شهر استان خوزستان پدیده ریزگردها به ۳۳ برابر حد مجاز رسیده بود. به گفته سازمان هواشناسی ایران، آلودگی هوا در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه بیشتر هم خواهد شد. مقامات حکومتی، مانند همیشه آلودگی هوا و پدیده ریزگردها را به گردن کشورهای همسایه انداخته است.
به گفته معاون درمان دانشگاه جندی شاهپور تنها در روز سهشنبه ۸۲۱ بیمار با علائم تنفسی به مراکز درمانی خوزستان مراجعه کردند. در استان ایلام نیز به همین دلیل ۱۳۵ بیمار با مشکلات قلبی و تنفسی راهی بیمارستان شدند.
از آغاز سال ۱۴۰۱ آلودگی هوا ناشی از پدیده ریزگردها موجب مشکلات جدی برای مردم شده است. این آلودگی هوا بیشتر در استانهای غربی و جنوب غربی و حتی مرکزی مشاهده میشود. پدیده ریزگردها به یک چالش جدی در زندگی مردم این استانها تبدیل شده است.
درگیر بودن ۵ استان کشور با پدیده ریزگردها تا روز جمعه
تازهترین هجوم این آلایندهها به آسمان کشور از ابتدای هفته آغاز شده و تا روز جمعه ۱۶ اردیبهشتماه ادامه خواهد داشت. در حال حاضر استانهای ایلام، لرستان، کرمانشاه، کردستان، خوزستان و آذربایجان غربی با این پدیده تا روز جمعه درگیر خواهند بود. مقامهای حکومتی تلاش میکنند، سدسازی در ترکیه را علت ایجاد گرد و غبار وانمود کنند. اما کارشناسان محیط زیست معتقد هستند، خشک کردن تالاب هورالعظیم در ایران عامل اصلی ایجاد ریزگرد میباشد. آنها تاکید میکنند، تنها راهکار مقابله با پدیده ریزگردها احیای تالابهای خشک شده و جلوگیری از طرحهای انتقال آب است. بحران آلودگی هوا در سالهای اخیر باعث مهاجرت بسیاری از ساکنان استان خوزستان شده است.
بیابان زایی، کارنامه ۴۰ ساله حکومت در زمینه محیط زیست
بسیاری از متخصصان احتمال سرطانزا بودن ریزگردها را میدهند؛ اما مسئولین دولتی ضمن انکار، آن را برنامهریزی دشمن میدانند. این در حالی است که کارشناسان محیط زیست بیعملی حکومت را عامل گسترش بیابانها در سطح کشور میدانند. آنها معتقدند اگر پدیده ریزگردها مهار نشود اراضی کشاورزی، جادهها و راهآهن کشور در معرض نابودی قرار خواهند گرفت.
بحران آلودگی هوا بدلیل پدیده ریزگردها در کشور را میتوان کارنامه ۴۰ ساله حکومت در زمینه محیط زیست دانست. خشک شدن تالابها برای استخراج نفت در استان خوزستان و یا ندادن حقابه آن در سایر استانها، به معنی قربانی کردن مردم برای کسب ثروت بیشتر است. مردم علت اصلی این پدیدهها را که سودطلبی سران حکومت است، به خوبی دریافتهاند. به همین دلیل، اعتراضات مردم در این رابطه هر روز گستردهتر شده است.