افزایش اجاره بها در سال ۱۴۰۰ رکورد زد. در این سال اجاره بها به بالاترین نرخ تورمی خود در یک دهه گذشته رسید. این در حالی بود که طی مصوبه ستاد مقابله با کرونا، مالکان تنها مجوز افزایش ۲۵ درصد قیمتها را داشتند. اما بدلیل تورم بالای ۴۰ درصد در سال گذشته این مصوبه بر روی کاغذ باقی ماند. افزایش اجاره بهای مسکن باعث شده، بسیاری از خانوادههای کمدرآمد، مجبور به ترک شهرها و سکونت در محلههای حاشیهای شوند. وجه مشترک این محلهها نداشتن امکانات رفاهی، بهداشتی و زیرساخت مناسب است. فاصله زیاد از مراکز درمانی و آموزشی مانند دبستان از مشکلات دیگر مردم این مناطق میباشد.
به گفته مسئولین حکومتی بیش از ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور در محلههای حاشیهای و مسکنهای نامناسب سکنی دارند. معاون وزیر راه و شهرسازی در این زمینه میگوید:
«بیش از دو میلیون و ۶۳۰ هزار ساختمان و بنای مسکونی بافت فرسوده دارند و فاقد هرگونه سازه، اعم از بتنی و فلزی هستند.»
اعتراف به ناتوانی مردم برای نوسازی بافتهای فرسوده بدلیل فقر
وی در ادامه اعتراف میکند، مردم بدلیل فقر توان نوسازی بافتهای فرسوده را ندارند. به این ترتیب ۲۰ میلیون نفر در مردم کشور در خانههایی به شدت نامقاوم و قطعا در معرض خطر زندگی میکنند. به گفته معاون وزیر شهرسازی تنها ۱۰ درصد بافتهای فرسوده در کشور نوسازی شدهاند. وی با سرباز کردن از نوسازی بقیه اماکن آنرا وظیفه نهادهای دیگر مانند ستاد اجرایی، بنیاد مستضعفان، آستان قدس و… میداند.
با نگاهی به روند افزایش اجاره بها به شرایط دشوار بیش از نیمی از جمعیت کشور که در زیر خط فقر قرار دارند، میتوان پی برد. آمارهای منتشره حاکی از افزایش بیش از ۵۰ درصدی کرایه خانه در سال ۱۴۰۰ میباشد. این افزایش باعث فشار سنگین هزینه مسکن بر خانوارهای مستاجر شده است. بررسیها نشان میدهد، ساکنان محلههای متوسط شهری به جنوب شهرها نقل مکان کردهاند. در ادامه نیز ساکنان محلههای جنوب شهر نیز به محله های حاشیهای رانده شدهاند.
افزایش اجاره بها بدلیل تورم و گرانی افسارگسیخته
تورم و گرانی افسارگسیخته در کشور باعث افزایش اجاره بها در کشور شده است. مقامات دولتی با افزایش تورم به سودهای کلان میرسند؛ اما دستاورد این تورم نابود شدن زندگی مردم کشور است. مردم حاشیهنشین بخوبی میدانند، علت فقیرتر شدن روزانه آنها سرقت و چپاول اموال دولتی توسط سران حکومت است. بهمین دلیل هم در هر اعتراضی حاشیهنشینها نقش عمدهای دارند.