به گفته مرکز آمار، قیمت برنج در یک سال گذشته بیش از ۹۵ درصد افزایش یافته است. در حال حاضر، قیمت هر کیلو برنج طارم در فروشگاهها بین ۹۰ تا ۱۰۰ هزار تومان است. انواع برنجهای خارجی نیز از افزایش قیمت برنج بینصیب نمانده است. بنابر آمار رسمی، افزایش قیمت برنج در سالهای اخیر بیسابقه است. برنج هر ماه بطور متوسط بین ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش قیمت داشته است.
طبق گزارش مرکز آمار در بهمن ۱۴۰۰ برنج ایرانی نسبت به زمان مشابه در سال گذشته ۹۵.۳ درصد گران شده است. برنج هاشمی در سال ۹۹ به طور متوسط هر کیلو ۳۴.۵ هزار تومان بود. اما در بهمن امسال به ۷۶ هزار تومان رسیده است. این افزایش از ۱۰۰ درصد هم بیشتر است. در ماههای گذشته، برنج خارجی به طور متوسط هر کیلو ۳۵ هزار تومان فروخته میشد، در حالی که همین برنج در بهمن ۹۹ به قیمت ۲۴ هزار تومان به فروش میرسید.
افزایش قیمت برنج ایرانی در حالی ادامه دارد که تولید کنندگان مشکلی در تولید آن ندارند. اشکال اصلی در عرضه و توزیع است که بهطور حتم پای مافیای برنج در میان است. رئیس اتحادیه شالیکوبیداران مازندران در رابطه با گرانی برنج ایرانی به مافیای دولتی برنج اشاره کرده و میگوید:
«۸۰ درصد برنج از دست تولیدکنندگان و کشاورزان خارج شده و در انبارهای افرادی است که به عرضه آن تمایلی ندارند. میخواهند با دپو برنج، کنترل بازار این محصول را در دست بگیرند.»
در همین رابطه رئیس اتحادیه برنج فروشان بابل میگوید:
«۸۰ درصد برنجهای تولیدی داخل را فروشگاههای زنجیرهای و دلالها خریداری و دپو کردهاند.»
علت افزایش قیمت برنج، خشکسالی یا صادرات ۲هزار تنی برنج؟
درحالی که وزارت جهادکشاورزی ادعا میکند، علت اصلی گرانی برنج کاهش تولید بدلیل خشکسالی است. اما گزارش سازمان گمرک نشان میدهد، در ۱۰ ماه گذشته ۱۷۳۱ هزار تن برنج ایرانی به کشورهای دیگر صادر شده است. ارزش این محمولهها ۲.۳ میلیون دلار میرسد.
مهمتر این که قیمت برنج ایرانی در بازار داخلی کیلویی ۷۰ تا ۹۰ هزار تومان است. اما با قیمت کمتر از ۳۵ هزار تومان به سایر کشورها صادر میشود.
به گفته یک نماینده مجلس، برنج خارجی نیز ۱۷۰ درصد گرانتر به دست مصرف کننده میرسد. این نماینده در ادامه به نقش دولت در این افزایش قیمت اشاره کرده و میگوید:
«دولت در افزایش قیمتها نقش دارد؛ چون برایش سودآور است.»
به این صورت علت افزایش قیمت برنج مشخص است . دولت با صادرات برنج ایران به نصف قیمت، سعی در بدست آوردن دلار دارد. این پولها به جای وارد شدن به کشور، خرج نیروهای تروریستیاش در منطقه میشود. از سوی دیگر با افزایش ۱۷۰ درصدی قیمت برنج وارداتی سود هنگفتی بدست میآورد که میتواند قسمتی از کسری بودجه اش را با آن ترمیم کند. بودجهای که بیشترین سهم آن برای تامین و تجهیز نیروهای سرکوبگر داخلی است.