مقامات افغانستان روز پنجشنبه ۶ بهمن اعلام کردند که در سختترین زمستان یک دهه اخیر در این کشور بیش از ۱۶۰ افغان جان باختند در حالی که بسیاری از شهروندان افغان میگویند قادر به تهیه سوخت برای گرم کردن خانههای خود در دمای بسیار زیر صفر نیستند. شفیعالله رحیمی، سخنگوی وزارت امور رسیدگی به حوادث افغانستان گفت: «از روز ۲۰ دی تاکنون ۱۶۲ نفر به خاطر سرمای هوا جان باختهاند.»
سردترین زمستان در ۱۵ سال اخیر افغانستان که سرمای آن به ۳۴ درجه سانتیگراد زیر صفر رسیده است، افغانستان را در میانه یک بحران اقتصادی فلج کرده است. بسیاری از گروههای امدادی طی هفتههای اخیر در پی تصمیم دولت طالبان مبنی بر عدم اجازه به زنان برای کار در سازمانهای مردمنهاد، عملیات خود را در افغانستان به طور نسبی به حالت تعلیق درآوردهاند و همین باعث شده که کار امدادرسانی در این کشور بهمراتب کندتر شود. خبرنگار رویترز از کابل گزارش میدهد که در این شرایط کودکان در میان زبالهها به دنبال پلاستیک میگردند بلکه بتوانند آن را بسوزانند، چرا که قادر به خرید هیزم یا زغال سنگ نیستند. مارتین گریفیتس، رئیس کمکهای سازمان ملل متحد در سفری که این هفته به کابل داشت، گفت سازمان ملل تلاش میکند تا طالبان ممنوعیت کار زنان در سازمانهای امدادی را لغو کند.
اسرائیل خواستار مقابله «ناتو» با تهدیدهای ایران شد
اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهوری اسرائیل در دیدار با دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، «ناتو»، با اشاره به ارسال پهپادهای ایران به روسیه برای جنگ با اوکراین، از ناتو خواست رویکرد خود را در قبال ایران سختگیرانهتر کند. هرتزوگ، پنجشنبه ۶ بهمن، در سفر به بروکسل و در جریان بازدید از مقر ناتو هشدار داد که حضور جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین، ایران را به تهدیدی در «دروازه اروپا» تبدیل کرده است. او همچنین گفت: «توهم دوری مسافت دیگر معنایی ندارد. ناتو باید قویترین موضع ممکن را علیه رژیم ایران از جمله از طریق تحریمهای اقتصادی، حقوقی، سیاسی و بازدارندگی نظامی معتبر اتخاذ کند.» رئیس جمهوری اسرائیل با اشاره به کشتار شهروندان در داخل و اقدامات خرابکارانه این رژیم در خارج، گفت: «رژیم رادیکال(جمهوری اسلامی) ایران، شهروندان بیگناه را در داخل اعدام میکند، ثبات را در سراسر خاورمیانه تضعیف میکند، سلاح، مرگ و ترور را در اروپا، بهویژه در اوکراین و در سراسر جهان گسترش میدهد و به برنامه جنگطلبانه خود برای دستیابی به سلاح هستهای جهت تسلط بر منطقه و جهان ادامه میدهد.» هرتزوگ پیش از این نیز خطاب به سران اروپایی گفته بود، «وقت آن رسیده که اروپا موضع قاطعانهای علیه ایران اتخاذ کند.»
او چهارشنبه ۵ بهمن در پی سفر به اروپا و در دیدار با اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، از اتحادیه اروپا خواست که اقدامات خود را علیه تهران تشدید کند و هشدار داد که «ایران در اروپاست».
پلیس پرو موانع معترضان را از خیابانها جمع میکند
به گفته مقامات پرو، موانعی که در سراسر این کشور توسط معترضان خواهان استعفای رئیس جمهور گذاشته شده، برچیده خواهد شد. وزارت دفاع و کشور، پلیس و ارتش در حال آماده شدن برای انجام یک عملیات مشترک هستند. حامیان پدرو کاستیلو، رئیس جمهور سابق این کشور پس از استیضاح و دستگیری وی به دلیل تلاش برای انحلال کنگره در دسامبر، به خیابانها آمدند. معترضان خواستار استعفای جانشین او دینا بلوارته و برگزاری انتخابات جدید هستند. وزارت کشور پرو در توییتی نوشت که «انسداد راههای ارتباطی جرم است» و تاکنون ۱۰ نفر به دلیل وجود این موانع جان خود را از دست دادهاند، زیرا آمبولانسها نمی توانند از موانع عبور کنند. رسانههای محلی گزارش دادهاند که مسدود شدن جادهها باعث سرگردانی کامیونهای تحویل کالا شده و برخی از شهرها شاهد افزایش سه برابری قیمت مواد غذایی مانند سیبزمینی و گوجهفرنگی بودهاند. در بیانیه وزارتخانههای دفاع و کشور آمده است: «پلیس ملی پرو، با حمایت نیروهای مسلح، موانع در شبکه ملی بزرگراهها را که کشور را در وضعیت اضطراری قرار داده، پاکسازی خواهد کرد.»
روز چهارشنبه، خانم بولوارته خواستار «آتش بس ملی» شد، اما پس از سخنرانی او، هزاران نفر به خیابانهای لیما، پایتخت این کشور آمدند و خواستار استعفای او شدند. خانم بولوارته در ماه دسامبر و پس از تلاشهای ناموفق کاستیلو برای انحلال کنگره که در نتیجه آن استیضاح و برکنار شد، به ریاست جمهوری رسید. در ناآرامیهای پس از این اتفاقات در سراسر پرو بیش از ۵۰ نفر جان باختند. دولت به استفاده از بیش از حد زور و خشونت در سرکوب اعتراضات متهم شده است و یک مقام قضایی این کشور گفته است که از ۵۶ نفری که در ناآرامی ها جان خود را از دست دادهاند، ۴۶ نفر در درگیری با نیروهای امنیتی کشته شدهاند. فرمانداران مناطق جنوبی پونو، کوسکو و آپوریماک نیز خواستار استعفای رئیسجمهور شدهاند و در اوایل این هفته، سیاستمداران مخالف درخواستی را برای استیضاح خانم بولوارته ارائه کردند.
کشف «سردترین یخ» در فضا به کمک تلسکوپ جیمز وب
دانشمندان آمریکایی موفق شدند با استفاده از تلسکوپ فضایی جیمز وِب «سردترین یخ بینستارهای» را که تاکنون دیدهشده با دمای منفی ۲۶۳ درجه سانتیگراد کشف کنند. تلسکوپ فضایی جیمز وب، قدرتمندترین رصدخانه فضایی دنیا، به اعماق یک ابر مولکولی متراکم نگاه کرده و «انواعی غنی از یخ بینستارهای» را یافته است. دمای این یخ به منفی ۲۶۳ درجه سانتیگراد میرسد که سردترین یخی است که تاکنون شناسایی شده است. این یخ در صورت فلکی جنوبی آفتابپرست، حدود ۵۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد و یکی از نزدیکترین مناطق با ستارههای جوان به زمین است.
نکته مهمی که در این کاوش مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است مشاهده ترکیبات اصلی حیاتی در این بخش از فضاست. در این نقطه از فضا دانشمندان توانستهاند آب، دی اکسید کربن، مونوکسید کربن، متان و آمونیاک را مشاهده کنند. این مشاهدات همچنین نشانههایی از یخ کربونیل سولفید را نشان داده است. محققان همچنین سادهترین مولکول آلی پیچیده متانول را شناسایی کردند که گمان میرود یک شاخص واضح از فرایندهای شیمیایی پیچیده و اولیه باشد که در مراحل اولیه تشکیل ستاره و سیاره اتفاق میافتد. مواد مشاهده شده را میتوان بخشهایی از کلیدهای حیات در جهان دانست.
این اولین باری است که محققان توانستند ترکیب یخهای به اصطلاح پیشستارهای را در نزدیکی مرکز یک ابر مولکولی مطالعه کنند. به ابرهای مولکولی زادگاه ستارهها گفته میشود. این ابرها در نهایت به تولد ستارهها و منظومههای سیارهای منجر میشود. این مشاهدات توسط ابزار قدرتمند جیمز وب از جمله دوربین مادون قرمز صورت گرفته است. با این ابزار قلب این غبار فضایی بررسی شده است.جیمز وب با استفاده از اشعه مادون قرمز قادر به دیدن و بررسی درون ابرهای فضایی است، تواناییای که به شناخت چگونگی شکلگیری ستارهها کمک میکند. دانشمندان امیدوارند به کمک این تلسکوپ بتوانند به سرنخهایی درباره مِهبانگ یا انفجار بزرگ دست یابند. نمایندگان حزب دموکراتیک خلقها در پارلمان ترکیه و مسئولان این حزب دستگیر شدند. حزب دموکراتیک خلقها از این اقدام بهعنوان «کودتای سیاسی» یاد میکند.