پنجاهمین سالگرد «کنوانسیون رامسر» امروز و در شرایطی فرا رسیده که نبود برنامهای جامع برای آمایش سرزمین، عدم هماهنگی بینبخشی در دستگاههای دولتی، خشکسالیهای پیدرپی و توسعه ناپایدار، جان تالابهای ایران را گرفته است.
به گزارش روزنامه همشهری ، کنوانسیون رامسر پیمانی بینالمللی است که برای حفاظت از تالابها و حیوانات و گیاهان وابسته به آنها تدوین شده است. اما امسال حتی نام این کنوانسیون از لوگوی پنجاهمین سالگرد آن در روز جهانی تالابها حذف شده است.
بیش از هزار تالاب در ایران وجود دارد که اوضاعشان تعریفی ندارد. تالابها حدود 3میلیون هکتار از اراضی کشور را شامل میشوند. ولی فقط حدود ۱.۵ میلیون هکتار از آنها در کنوانسیون رامسر ثبت شده است.
تالابها اساسا در قانون جایگاه قابلتوجهی دارند. ۵ سال پیش هیات وزیران «آییننامه نحوه حفاظت، احیا و مدیریت تالابهای کشور» را برای اجرا به وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیطزیست ابلاغ کرد که براساس آن «پس از تامین نیاز آب شرب مردم، تامین حقابه تالابها از رودخانههای بالادست نسبت به سایر مصارف (کشاورزی و صنعت) در اولویت قرار گیرد»، اما هنوز تامین آب باکیفیت برای اکثر تالابها اندر خم یک کوچه است و تغییر چشمگیری در آنها رخ نداده است. به جز تالاب ارومیه که عزم ملی برای احیای آن جزم شد، بقیه تالابها با نوسانات مدیریتی و چشم امیدی که به بارشهای سالیانه دارند، وضعیتی شکننده را تجربه میکنند.