روز جمعه ۹ آذر ۹۹، بر اساس رأی دادگاه تجدیدنظر شعبه ۲۱ حقوقی مجتمع بهشتی تهران ۹، رأی به بازگرداندن شرکت خدمات مهندسی خط و ابنیه فنی راهآهن (تراورس) به راهآهن دولتی داد. حال درخواست کارگران تراورس این است که قبل از تسویه حساب دولت با پیمانکار خصوصی، مطالبات کارگران بطور کامل پرداخت شود.
بازگشت مديريت شركتهاي «خصوصي شده» به دولت، در پی اعتراضات مستمر کارگران این شرکتها نسبت به پرداخت نشدن مطالبات خود صورت ميگيرد. اين اعتراضها در مواردي تبديل به بحران سياسي در استانهاي مختلف و در موارد متعدد موجب بازداشت کارگران معترض و حتی صدور حکم حبس و شلاق برای این کارگران محروم و زحتمکش شده بود. اما استمرار اعتراض و اعتصاب کارگران، درنهايت موجب شد تا تصميم قبلی براي خصوصيسازي «لغو» و مديريت شركتها به دولت بازگردد.
در ميان اين شركتها، وضعیت «تراورس» پيچيدهتر بود. «تراورس» يكي از بزرگترين شركتهايي است كه كار خود را به عنوان يك شركت زيرمجموعه راهآهن سراسری آغاز كرده بود؛ اين شركت بيش از ۶ هزار كارگر دارد كه در نقاط مختلف کشور مشغول به كارند. شركتي كه در پس خصوصيسازي ناموفق، از دو سال پيش تاكنون، با اعتراض كاركنان خود براي پرداخت حقوق مواجه است.
در پی رأی دادگاه برای بازگرداندن شرکت تراورس به راهآهن دولتی، که به مدت ۱۰ سال از زمان خصوصی سازی ناموفق این شرکت بزرگ، مورد درخواست کارگران بود، حال مهمترین نگرانی و مهمترین درخواست کارگران تراورس و سایر کارگرانی که در کارخانجات بتنی مشغول کارند، دریافت مطالبات معوقه خود قبل از خروج پیمانکار است.
قبل از تسویه حساب با پیمانکار، مطالبات کارگران را بپردازید
نماینده کارگران گروه ابنیه فنی تراورس، با اشاره به رای اخیر قضائیه درمورد واگذاری مجدد مدیریت شرکت تراورس به شرکت راهآهن، از مسئولان امور درخواست کرد قبل از تسویه حساب با پیمانکار، مطالبات کارگران را بپردازند.
نماینده کارگران، با اشاره به اینکه حذف مدیریت خصوصی مجموعه تراورس باعث بهبود وضعیت کارگران میشود، گفت: کارگران انتظار دارند در این فاصله کوتاه به مطالبات خود قبل از خروج پیمانکار برسند.
او در ادامه صحبتهایش گفت: متاسفانه در طول ده سال گذشته که با پیمانکار تراورس همکاری داشتهایم، این شرکت به تعهدات خود در قبال کارگران عمل نکرده و درنتیجه کارگران با مشکلات زیادی روبرو بودهاند.
سؤال نماینده کارگران تراورس خطاب به دولت
نماینده کارگران این سؤال را مطرح کرد که «چرا دولت مسئولیت رسیدگی به مهمترین بخش خدمات ریلی را که نبض اشتغال و اقتصاد محسوب میشود به اشخاصی واگذار میکند که صلاحیت نگهداری از آن را ندارند؟» وی ادامه داد: « شرکت تراورس بیش از ۶ هزار کارگران در مناطق ریلی کشور و دو کارخانه تولید قطعات بتنی دارد که در طول همه این سالها مخالف حضور پیمانکار بودند و برای کسب مطالباتشان مرتب دست به اعتراض میزدند میزنند.»
او به خصوص تأکید کرد: «انتظار کارگران در شرایط فعلی، پرداخت کامل مطالباتشان است.»
نماینده کارگران با اشاره به خلف وعدههای پیمانکار خصوصی گفت«در این دوره که بخش خصوصی مدیریت کارخانه را برعهده داشته است هر ماهه از حقوق کارگران برای پرداخت بیمه کسر میشده ولی چندین ماه به حساب تامین اجتماعی واریز نشده است.»
او در همین زمینه به مشکلات کارگران بازنشسته اشاره کرد و افزود: «هم اکنون شمار زیادی از کارگران که شرایط بازنشستگی با قوانین مشاغل سخت و زیانآور را دارا هستند، به واسطه پرداخت نشدن بیمه؛ شرایط بازنشستگی سختی را سپری میکنند.»
نماینده کارگران در پایان صحبتهایش گفت: «مجموعه تراورس که در گذشته یکی از بزرگترین شرکتهای تولیدی و نگهدارنده خطوط ریلی در کشور و منطقه خاورمیانه بوده است، میتواند زمینه اشتغال هزاران نیروی جویای کار کشور را فراهم کرد.»
حال باید دید که روند بازگشت تراورس به راهآهن دولتی به چه ترتیب و در چه بازه زمانی انجام میگیرد و آیا مسئولان دولتی به در جهت حل مشکلات جدی کارگران اقدام خواهند کرد یا بازهم شاهد اعتراض و اعتصاب کارگران برای رسیدن به مطالباتشان باید باشیم.
دیدگاه ها