رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: همانطور که آقای خرازی مطرح کردند ایران توان فنی ساخت بمب اتمی را دارد ولی چنین برنامهای در دستور کار نیست.
به گزارش همشهری آنلاین، محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به تعامل سازمان انرژی اتمی ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی، اظهار داشت: تعامل سازنده سازمان انرژی اتمی با آژانس برقرار است و هیچ خللی در این تعاملات به وجود نیامده است؛ زیرا تمام ظرفیت های ما بر اساس معاهده ان پی تی و پادمان تحت نظارت آژانس در حال انجام شدن است.
وی افزود: فلسفه وجودی برجام این بود که به تمام سوالات واهی که به جمهوری اسلامی ایران نسبت داده می شد پاسخ داده شود. از این رو در برجام بدین گونه توافق شده بود که ایران ظرفیت خود را محدود کرده و نظارت بر روی فعالیت هستهای خود را به صورت شدید بپذیرد تا این اتهامات واهی برطرف شوند.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در برجام تمام اتهامات واهی که بر اساس PMD علیه ایران مطرح شده بود بسته شده است، گفت: اکنون طرف غربی بعد از خارج شدن از برجام برای اینکه بخواهد دوباره به برجام بازگردد مجدداً اتهامات واهی که در گذشته مطرح کرده بود را مطرح می کند. این اتهامات از سوی منافقین و رژیم صهیونیستی [اسرائیل] نشات می گیرد و حدود ۲۰ سال است که این موضوعات واهی را بیان می کنند.
اسلامی تصریح کرد: این برای ایران قابل قبول نیست که دوباره با چنین اتهامات واهی ایران را تحت فشار قرار دهند. از این رو تصمیم گرفته شد تا تمام دوربین های برجامی خاموش شوند تا طرف مقابل متوجه شود که آن اتهامات واهی مجدد را نباید مطرح کند زیرا سالیان قبل پرونده آن بسته شده است.
وی ادامه داد: اگر ارادهای در طرف مقابل برای بازگشت به برجام وجود دارد نباید چنین اتهامات واهی که پرونده آن بسته شده است را مطرح کنند و اگر که نمی خواهند به برجام بازگردند وقت طرفین را نگیرند.
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: همانطور که آقای خرازی مطرح کردند ایران توان فنی ساخت بمب اتمی را دارد ولی چنین برنامهای در دستور کار نیست، اما نکته حائز اهمیت این مورد است که از سوی اسرائیل این اتهامات و فضاسازیهای غلط برای فریب افکار عمومی با پشتیبانی جبهه مخالف انقلاب اسلامی در حال مطرح شدن است. شاید مزاحمت هایی برای ایران داشته باشند اما به نتیجه نمی رسند؛ زیرا ایران راه و رسم آن را یافته و در حال پیشبرد برنامه های خود است.
باقریکنی از ارائه پیشنهادی غیر از پیشنهاد اروپا برای ازسرگیری مذاکرات خبر داد
در همین حال، علی باقریکنی، سرپرست تیم مذاکرهکننده ایران آخرین پیشنهاد اروپا برای انجام توافق هستهای را با ارایه پیشنهادی دیگر بطور غیرمستقیم رد کرد.
باقریکنی یکشنبه ۹ مرداد در صفحه توییتر خود نوشت: «ما ایدههای پیشنهادی خود را، چه از نظر ماهیت و چه در شکل، به اشتراک گذاشتیم تا راه را برای نتیجهگیری سریع مذاکرات وین که هدف آن رفع آسیب پیچیده ناشی از خروج یکجانبه و غیرقانونی ایالات متحده است، هموار کنیم».
پیشتر، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بلاگ خود نوشت که متن پیشنهادی خود را روی میز گذاشته و تاکید کرد این پیشنهاد جایگزین دیگری نداشته و فضایی برای افزودن هیچ ایده یا پیشنهاد دیگری وجود ندارد.
بورل ادامه داد پیشنهاد وی علاوه بر تقویت امنیت منطقهای و جهانی، منفعت اقتصادی و مالی قابلتوجهی برای ایران بههمراه خواهد داشت و ضمن اشاره به این که او هیچ توافق جایگزینی در دسترس نمیبیند، از ایران خواست که سریعا درباره امضای آن تصمیمگیری کند.
بورل همچنین مسئولیت شکست برجام را متوجه خروج دولت ترامپ از توافق دانست و یادآور شد که مقامات اروپا «به صورت علنی، فردی، جمعی و چندجانبه در سازمان ملل کاملا روشن ساختند که چقدر با خروج آمریکا و اعمال مجدد تحریمها مخالفند».
او در یادداشت خود به تلاشهای اتحادیه اروپا برای شکست سیاست «فشار حداکثری» دولت ترامپ، بهویژه به طرح «اینستکس» اشاره کرد که بهگفته او طرحی منحصر بهفرد و داوطلبانه با هدف تسهیل تجارت قانونی با ایران محسوب میشد.
در گفتگوی غیرمستقیم میان مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و سرپرست تیم مذاکرهکننده ایران که با فاصله کمتر از ۲۴ ساعت در توییتر صورت گرفت، هر دو طرف بر آمادگی خود برای به نتیجهرساندن سریع مذاکرات تاکید کردند.
یعقوب رضازاده، عضو هیئت رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران هم از احتمال آغاز دور جدید مذاکرات هستهای در وین خبر داد.
او «تلاشهای طرفهای اروپایی» برای احیای توافق هستهای موسوم به «برجام» را دلیل اصلی برای آغاز دور جدید این مذاکرات در وین برشمرد.
از سوی دیگر، جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در اظهاراتی، مذاکرات درباره احیای برجام را «از هر نظر تکمیل شده» دانست و گفت، این توافق اکنون روی میز است و پذیرش یا رد آن به جمهوری اسلامی بستگی دارد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده هم تصریح کرد، واشینگتن در حال آمادهشدن برای سناریوهای با برجام یا بدون برجام است.