خبرگزاری رویترز گزارش داد که اوکراین و روسیه بر سر برگزاری زودهنگام دور سوم مذاکرات توافق کردند. رویترز به نقل از یک مقام اوکراینی حاضر در مذاکرات نوشت: اوکراین نتایجی را که روی آن حساب کرده بود در مذاکرات دریافت نکرد، اما هر دو طرف در مورد ایجاد کریدورهای مشترک بشردوستانه برای تخلیه غیرنظامیان به تفاهم دست یافتند. توافق بر سر برگزاری سومین دور از مذاکرات در حالی انجام می شود که وزارت خارجه بلاروس اعلام کرد دور دوم مذاکرات میان روسیه و اوکراین در این کشور برگزار شده است. دور اول مذاکرات روسیه و اوکراین نیز روز دوشنبه در یک منطقه مرزی بلاروس و اوکراین در نزدیکی رودخانهای به نام پریپیات در استان گومل برگزار شد. سرپرستی هیات روسیه را ولادیمیر مدینسکی دستیار رئیس جمهور روسیه برعهده داشت و معاونان وزیران خارجه و دفاع روسیه، رئیس کمیسیون امور بینالملل دومای روسیه و نیز سفیر روسیه در بلاروس اعضای دیگر هیات این کشور را تشکیل میدادند. از طرف اوکراین نیز الکسی رزنیکوف وزیر دفاع (سرپرست هیات)، رئیس فراکسیون خادم ملت، معاون وزیر خارجه، مشاور رئیس دفتر رئیس جمهور و معاون رئیس هیات اوکراین در گروه تماس سه جانبه در مذاکرات شرکت کردند.
پوتین: روسها و اوکراینیها «یک ملت» هستند، «عملیات ویژه» طبق برنامه پیش می رود!
با ادامه تهاجم نظامی همهجانبه روسیه به اوکراین، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد که عملیات نظامی جاری در اوکراین، «طبق برنامه» پیش میرود و مسکو برای نجات روسها و اوکراینیها که «یک ملت» هستند، با «نئونازیها» میجنگد. در جریان نشست شورای امنیت ملی روسیه در هشتمین روز حمله مسکو به اوکراین، پوتین پنجشنبه ۳ مارس، در سخنانی که از تلویزیون روسیه پخش شد، گفت: «عملیات ویژه نظامی، کاملاً با زمانبندی تنظیم شده مطابق نقشه، پیش میرود.» پوتین همچنین با ستایش از «شجاعت» سربازان روس که آنها را «قهرمانان واقعی» خواند، تاکید کرد که آنان «با عزمی راسخ و با درک کامل از عدالت آرمان خود، میجنگند.» رئیس جمهوری روسیه افزود: «من از این باور که روسها و اوکراینیها یک ملت هستند، دست نخواهم کشید.» پوتین همچنین از پرداخت پاداش مالی به سربازان روسی که در اوکراین کشته یا زخمی شده و سربازانی که هنوز در اوکراین هستند، خبر داد.
روسیه: هزاران مزدور خارجی به واحدهای این کشور در اوکراین هجوم آورده اند
رسانههای روسی از آغاز ورود گسترده مزدوران خارجی به اوکراین خبر دادند و این مساله و امکان حملات گسترده مزدوران به واحدهای نظامی روسیه در مناطق مختلف کییف نگرانی آنها را به شدت برانگیخته است. رسانههای روسی از جمله شبکههای تلویزیونی سراسری این کشور و شبکه روسیه ۲۴ که اخبار جنگ را بطور آنلاین پخش میکنند روز پنجشنبه اعلام کردند که نخستین گروههای مزدوران اوکراینی وارد اوکراین شده اند. در این رابطه شبکه تلویزیونی روسیه۲۴ از امکان ورود ۲۰۰ مزدور کرواسی به اوکراین خبر داد که برای جنگیدن با نیروهای روسیه به این کشور می آیند. وزارت دفاع روسیه در این رابطه و برای اعلام مراتب اعتراض مسکو، وابسته نظامی کرواسی در مسکو را احضار و به اعزام مزدوران این کشور به اوکراین اعتراض کرد.
مساله هجوم مزدوران خارجی به نیروهای روسیه در اوکراین امروز در نشست شورای امنیت روسیه به ریاست ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه مطرح و مورد بررسی قرار گرفت. پوتین در این نشست در مسکو گفت: در بین گروههای ملی گرای افراطی اوکراینی و نئونازیها، شمار زیادی مزدوران خارجی وجود دارند که تعدادی از آنها از کشورهای خاورمیانه به اوکراین آمده اند. وی افزود: این افراد تسلیحات سنگین را در مناطق مسکونی شهرها مستقر می کنند.
ایگور کوناشنکوف سخنگوی وزارت دفاع روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که مزدوران خارجی که وارد اوکراین شدهاند، اعمال خرابکارانه علیه تسلیحات و جنگ افزارهای واحدهای نظامی روسیه میکنند. وی در جمع خبرنگاران گفت: این مزدوران خارجی در فیلمهای تبلیغاتی که سازمان های اطلاعاتی اوکراین منتشر میکنند از نشان دادن چهرههای خود خودداری می کنند و به عنوان ساکنان محلی معرفی می شوند. به گفته سخنگوی وزارت دفاع روسیه، مزدوران خارجی از سلاح هایی که کشورهای غربی به دولت اوکراین ارسال می کند، استفاده میکنند.
صدراعظم آلمان تغییر رژیم پوتین برای حل بحران اوکراین را رد کرد
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان استقرار آتشبس در اوکراین را برای کاهش تنشها ضرورتی فوری خواند. او جلوگیری از درگیری میان ناتو و روسیه را بسیار مهم تلقی کرد و گفت، تحریمها علیه روسیه اولین اثرات خود را نشان داده است. شولتس در برنامه “مایبریت ایلنر” کانال دو تلویزیون آلمان (ZDF) همچنین برخی دیدگاهها مبنی بر این که برای پایان دادن به بحران اوکراین باید رژیم ولادیمیر پوتین در روسیه ساقط شود را رد کرد و خاطرنشان ساخت که دموکراسی را نمیتوان از خارج به کشورها صادر کرد. او گفت، اکنون بحث در مورد جلوگیری از جنگ است و هدف از مذاکرات نیز باید این باشد که نیروهای روسیه از اوکراین خارج شوند، اگرچه که به باور او، تصور عملی شدن این مسئله در حال حاضر دشوار است.
آلمان ۲۷۰۰ موشک ساخت اتحاد جماهیر شوروی سابق را به اوکراین تحویل میدهد
دولت آلمان در نظر دارد با افزایش میزان ارسال سلاح به اوکراین ۲۷۰۰ موشک ساخت اتحاد جماهیر شوروی سابق را به این کشور تحویل دهد. برلین در حالی این خبر را اعلام کرد که موشکهای زمین به هوای استرلا که قرار است به اوکراین ارسال شود از ذخایر نظامی آلمان شرقی است. این موشکها در جریان اتحاد دو آلمان در سال ۱۹۹۰ در اختیار ارتش این کشور قرار گرفت. ارسال سلاحهای ساخت اتحاد جماهیر شوروی سابق به اوکراین انتقادهایی را در آلمان برانگیخته است.
ایجاد کانالهای ارتباطی آمریکا با روسیه
شبکه ان بی سی گزارش داد، ارتش آمریکا برای خنثی کردن تحرکات تاکتیکی در اطراف اوکراین کانالهایی با ارتش روسیه ایجاد کرده است. شبکه ان بی سی پنجشنبه شب به نقل از یک مقام ارشد دفاعی نوشت: ارتش ایالات متحده کانالهایی را برای برقراری ارتباط مستقیم با ارتش روسیه به عنوان راهی برای مقابله با تحرکات تاکتیکی در اطراف اوکراین ایجاد کرده است.
روسیه: اوکراین با اطلاع آمریکا به دنبال دستیابی به سلاح اتمی بود
رئیس سازمان خدمات اطلاعاتی روسیه اعلام کرد که اوکراین مدتی بر روی تولید سلاح اتمی کار میکرده و آمریکا از این فعالیت باخبر بوده اما از آن جلوگیری نکرده است. به گزارش خبرگزاری “تاس”، سرگئی ناریشکین رئیس سازمان خدمات اطلاعاتی روسیه (SVR) افزود: به گفته وزارت دفاع روسیه، اوکراین ظرفیت فناوری برای ساخت سلاحهای اتمی را بدست آورده است. تواناییهای این کشور بسیار بیشتر از ایران یا کره شمالی است. این مقام دولت ولادیمیر پوتین اظهار داشت: علاوه بر این، بر اساس برخی شواهدی که سازمان خدمات اطلاعاتی روسیه (SVR) کسب کرده است، اوکراین در این راستا فعالیتهای خاصی انجام داده است. ناریشکین تاکید کرد: هم روسیه و هم آمریکا از این موضوع اطلاع داشتند. با این حال، آمریکا هیچ تلاشی برای توقف این اقدامات انجام نداده است. این مقام دولت روسیه تصریح کرد: برعکس، آمریکا آماده بود که به اوکراین “کمک” کند و ظاهراً واشنگتن امیدوار بود که موشکهای اتمی اوکراین به سمت شرق و نه به سمت غرب هدف گیری شود. این مقام اطلاعاتی روسیه همچنین به اظهارات ولودیمیر زلنسکی رییس جمهور اوکراین در کنفرانس امنیتی مونیخ اشاره کرد که گفته بود اوکراین ممکن است در وضعیت غیر اتمی خود تجدید نظر کند.
شبکه دوم تلویزیون دولتی روسیه اعلام کرد، روسیه به اوکراین اجازه ساخت بمب اتمی نمیدهد و به همین دلیل ارتش روسیه نیروگاه هستهای چرنوبیل را تحت کنترل خود درآورده است. شبکه دوم تلویزیون دولتی روسیه روز شنبه در گزارشی اعلام کرد که روسیه هیچگاه به اوکراین اجازه ساخت بمب اتمی نمیدهد و بلندپروازیهای اتمی کی یف خطرناک است. در این گزارش گفته شد که اطلاعاتی مبنی بر این که سطح تشعشعات رادیواکتیو نیروگاه هستهای چرنوبیل بالا است، واقعیت ندارد و وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است که وضعیت این نیروگاه عادی است. این رسانه روسی افزود: آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز تایید کرده است که سطح تشعشعات رادیواکتیو نیروگاه چرنوبیل پایین است و رافائل گروسی مدیرکل آژانس این خبر را اعلام کرد.
به گزارش شبکه دوم تلویزیون دولتی روسیه، بلندپروازیهای هستهای دولت اوکراین مسائل زیادی را مطرح میکند و ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین در مورد امکان دستیابی کشورش به سلاح اتمی سخن گفته بود. در این گزارش خاطرنشان شد که ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه یکی از دلایل اتخاذ تصمیم برای اجرای عملیات نظامی در اوکراین را ادعاهای مقامهای اوکراینی برای دستیابی به سلاح اتمی عنوان کرده بود. زلنسکی پیشتر از امکان تجدیدنظر کشورش در مورد تفاهم نامه بوداپست سخن گفته بود که بر اساس آن اوکراین موقعیت کشور عاری از سلاح هستهای یافته و زرادخانه هستهای خود را پس از فروپاشی شوروی از بین برد. رئیس جمهور روسیه اخیرا گفت که ساخت سلاح اتمی برای اوکراین چندان سخت نیست و این کشور از زیرساختها و فناوریهای لازم در این مورد برخوردار است و فقط در مورد غنیسازی اورانیوم ممکن است دچار مشکل شود و آن را هم با کمک برخی کشورها (آمریکا) میتواند حل کند.
۲۲ اوکراینی در حملات هوایی در چرنیهف کشته شدند
مقامهای اوکراینی اعلام کردند حداقل ۲۲ نفر در حملات هوایی در منطقه چرنیهف کشته شدند. به گزارش “فرانس ۲۴”، سازمان خدمات اورژانس اوکراین اعلام کرد در پی حملات هوایی روسیه در شمال منطقه چرنیهف، حداقل ۲۲ نفر کشته شدند. این سازمان افزود که عملیات نجات ادامه دارد اما با این حال این سازمان اطلاعات دقیقی از محل این حمله ارائه نکرده است. پیش از این، فرماندار این منطقه گفته بود که دستکم ۹ نفر در حمله هوایی به دو مدرسه و خانه مسکونی کشته شدهاند.
رئیس شورای اروپا اصرار اوکراین برای منطقه پرواز ممنوع را اقدامی خطرناکخواند
رئیس شورای اروپا گفت که ناتو باید برای اجرای منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین تصمیم گیری کند اما این یک اقدام بیش از حد است و خطر واقعی تشدید تنش و خطر جنگ جهانی سوم را به دنبال دارد. به گزارش “سی ان ان”، چارلز میشل تصریح کرد: اتحادیه اروپا با روسیه در جنگ نیست. واقعیت این است که روسیه جنگی بیرحمانه علیه اوکراین به راه انداخته است. رئیس شورای اروپا افزود: اوکراین عضو ناتو نیست و به همین دلیل است که ما باید بسیار محتاط باشیم. وی ادامه داد: ما باید هر کاری که ممکن است انجام دهیم، اما با در نظر گرفتن اینکه روسیه دارای تسلیحات اتمی است، اجتناب از وقوع جنگ جهانی سوم بسیار مهم است.
ولودیمیر زلنسکی رییس جمهور اوکراین در اظهاراتی که از رسانههای این کشور پخش شد، درخواست خود از ناتو برای وضع منطقه پرواز ممنوع در حریم هوایی اوکراین را تکرار کرد و گفت: در زمانی که اوکراین با بمباران بیامان روسیه روبه رواست، این گام مهمی میتواند باشد. زلنسکی افزود: ما خواهان منطقه پرواز ممنوع هستیم زیرا مردم ما از سوی روسیه و بلاروس کشته میشوند، این موشکها و هواپیماهای بمب افکن بر سر ما فرود میآیند. وی ادامه داد: من از جو بایدن رییس جمهور آمریکا، اولاف شولتس صدراعضم آلمان و امانوئل ماکرون رییس جمهور فرانسه خواهان وضع یک منطقه پرواز ممنوع شدهام، به آنها گفتهام اگر شما نمیتوانید اکنون این منطقه را وضع کنید، پس چه زمانی این اقدام را انجام خواهید داد؟
جن ساکی سخنگوی کاخ سفید نیز روز دوشنبه اعلام کرد که وضع یک منطقه پرواز ممنوع در آسمان اوکراین ایدهی خوبی نیست زیرا این اقدام به این معنی خواهد بود که نیروهای آمریکایی باید جنگندههای روسیه را هدف قرار دهند.
اسپوتنیک، پخش برنامه های خود در چهار کشور اتحادیه اروپا را متوقف کرد
از سوم مارس، خبرگزاری بین المللی و رادیو اسپوتنیک پخش خود را در وب سایت ها، برنامه های رادیویی و شبکه های اجتماعی بین المللی در چهار کشور اتحادیه اروپا – اسپانیا، فرانسه، آلمان و یونان متوقف کرده است.
به گزارش اسپوتنیک، در اوایل ماه مارس، اتحادیه اروپا تصمیم گرفت پخش و توزیع محتوای اسپوتنیک در اروپا را ممنوع کند. تصمیم اتحادیه اروپا میگوید همه مجوزها و قراردادهای سازمانهای اروپایی برای توزیع سیگنال و محتوای اسپوتنیک باید لغو شود. همچنین، ، برنامه های اسپوتنیک برای دانلود در اپ استور خارج از روسیه در دسترس نخواهد بود.
تیم های تحریریه اسپوتنیک در سخنرانی پایانی خطاب به مخاطبان خود تاکید کردند که مقامات اروپایی که سال ها با تمام توان تلاش کردند تا دیدگاهی متفاوت و متفاوت از دیدگاه خود را ریشه کن کنند، مجبور به اتخاذ چنین تصمیمی شده اند.
تحریریه اسپوتنیک در اسپانیا، فرانسه، آلمان و یونان همچنین از همه روزنامه نگاران و کارشناسانی که در طول سال ها با آنها کار کرده اند، تشکر کردند.