ابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ایران، روز چهارشنبه بودجه سال ۱۴۰۲ را به مجلس شورای اسلامی ارائه داد. لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ نسبت به سال ۱۴۰۱، در حدود یک هزار و ۵۰۲ هزار میلیارد تومان، معادل ۴۰ درصد، افزایش نشان میدهد.
این در حالی ست که بنا بر گزارش «چشمانداز اقتصاد جهانی» بانک جهانی، که ۲۰ دیماه منتشر شد، رشد تولید ناخالص داخلی ایران در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ میلادی به ترتیب به ۲/۲ درصد و ۱/۹ درصد کاهش خواهد یافت. تولید ناخالص داخلی ایران، که در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال قبل از آن رشدی ۴/۷ درصدی داشت، در سال ۲۰۲۲ میلادی به ۲/۹ کاهش پیدا کرده بود.
این میزان رشد، از بسیاری از کشورهای منطقه، کمتر است. مطابق دادههای این گزارش، رشد اقتصادی ترکیه در سال جدید ۲/۷، عربستان سعودی ۳/۷ و امارات متحده عربی ۴/۱ پیشبینی شده است. در این گزارش، رقابت ایران با روسیه بر سر صادرات انرژی با تخفیف پس از جنگ در اوکراین و کاهش تقاضا در بازارهای داخلی، از علل رشد پایین اقتصاد ایران معرفی شده است. در سالهای اخیر با افزایش نرخ تورم در ایران، تقاضای خرید کالا از طرف شهروندان کاهش یافته است.
بر این اساس، در عرصه بینالمللی نیز به دلیل افزایش تورم و نرخ سود بانکی، کاهش سرمایهگذاری و همچنین اختلال در چرخه توزیع کالا، رشد اقتصادی جهان کند خواهد شد. بر اساس دادههای گزارش بانک جهانی، پیشبینی میشود کاهش شدید و طولانیمدت رشد اقتصادی، ضربهای سخت به کشورهای در حال توسعه بزند.
بانک جهانی، در گزارش پیشین خود که ژوئن سال گذشته منتشر شد، رشد اقتصاد جهانی را سه درصد پیشبینی کرده بود اما اکنون این پیشبینی به ۱/۷ درصد کاهش پیدا کرده است.
RFI