نیمی از استانهای کشور درگیر پدیده ریزگردها و گرد و غبار میباشند. در حال حاضر استانهای خوزستان، ایلام، بوشهر، کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی، لرستان، همدان، قم، اصفهان، مرکزی، یزد، سمنان و خراسان شمالی با این پدیده دست به گریبان هستند. استانهای تهران و البرز نیز شاهد بروز گرد و غبار بودهاند.
این توده گرد و غبار از روز یکشنبه وارد کشور شده و شرایط بحرانی را برای مردم ایجاد کرده است. در بیشتر استانها، مدارس تعطیل و ادارههای دولتی به صورت نیمه تعطیل میباشند. به گفته سازمان هواشناسی سایر استانهای کشور نیز در روزهای آینده با پدیده ریزگردها مواجه خواهند شد.
طوفانهای شن و گرد و غبار تاثیر منفی زیادی در بخش کشاورزی دارد. از جمله میتوان به کاهش فعالیت فتوسنتر و تاخیر در رشد و توسعه محصولات کشاورزی اشاره کرد.
این روزها تنفس در تهران که در معرض آلودگی مفرط هوا قرار دارد، برای تمام سنین خطرناک است. تهران در روز گذشته به عنوان آلودهترین شهر دنیا اعلام شده است. در حال حاضر انباشت آلایندههای جوی به ویژه ذرات معلق در هوا بسیار بیشتر از حد نرمال میباشد.
بعد از شروع هر هجوم ریزگردها به کشور تعداد مراجعین به بیمارستانها افزایش مییابد. علت مراجعه به بیمارستانها، عارضههای تنفسی و مشکلات قلبی است. به گفته یک مقام دولتی ، میزان مراجعه بیماران تنفسی به بیمارستانها، نسبت به مدت مشابه در سال گذشته ۹ درصد و بیماران قلبی ۳۲ درصد افزایش داشته است.
ضرورت مقابله با هجوم ریزگردها برای حفظ جان مردم
مقابله با هجوم ریزگردها یک ضرورت انکارناپذیر برای حفظ جان مردم است. اما سران حکومت آن را در اولویت چندم خود هم قرار نمیدهند. برای جلوگیری از پدیده ریزگردها بایستی جلوی فرسایش خاک را با گسترش و تقویت پوشش گیاهی گرفته شود. تامین حقابه فراموش شده تالابها از مهمترین اقدامات برای مقابله با پدیده ریـزگردها میباشد. خشک شدن هر تالاب در کشور به معنی کانونی جدید برای تولید گرد و غبار میباشد.
هجوم ریزگردها در اکثر استانهای کشور را میتوان کارنامه ۴۰ ساله حکومت در زمینه محیط زیست دانست. خشک شدن تالابها برای استخراج نفت در استان، به معنی قربانی کردن مردم برای کسب ثروت بیشتر است. مردم علت اصلی این پدیدهها را که سودطلبی سران حکومت است، به خوبی دریافتهاند. به همین دلیل، اعتراضات مردم در این رابطه هر روز گستردهتر شده است.