آنکارا به فشار برای برآورده کردن خواستههایش در ازای عضویت در ناتو ادامه میدهد. ترکیه روز چهارشنبه اعلام کرده بود که سوئد و فنلاند به سمت عضویت در ناتو پیشرفت کردهاند، اما هنوز باید برای برآوردن خواستههای آنکارا در مقابله با گروههای شبهنظامی تلاش بیشتری انجام دهند.
سوئد، پناهجویی که به اتهام عضویت در حزب کارگران کردستان، پکک، به ٦ سال و ١٠ ماه زندان محکوم شده بود را، به ترکیه تحویل داد. محمود تات، که روز پنجشنبه در سوئد بازداشت شده بود، عصر روز گذشته از کشور سوئد اخراج شده و به ترکیه باز گردانده شد. بر اساس اعلام تلویزیون دولتی ت.ر.ت ترکیه، محمود تات، روز شنبه به زندان استانبول منتقل شده است. ترکیه حزب کارگران کردستان را از گروه های تروریستی به شمار می آورد.
محمود تات، در سال ٢٠١٥، پس از محکومیت شش سال و ١٠ ماهه در ترکیه به اتهام ارتباط با پ.ک.ک، از سوئد درخواست پناهندگی کرده بود. آخرین درخواست پناهندگی او سال گذشته توسط اداره مهاجرت سوئد رد شد. این در حالی ست که بنا بر گزارش روزنامه حریت ترکیه، نام این پناهجو در “لیست تروریست هایی که ترکیه می خواست از سوئد استرداد کند” دیده نمی شود.
ماریا مالمر استنرگارد، وزیر مهاجرت سوئد، در واکنش به خبر بازپس فرستادن یک پناهجو به ترکیه به تلویزیون دولتی سوئد گفت که “این تصمیم ادارات مهاجرت و دادگاه سوئد بوده و دولت هیچ نقشی در تصمیم گیری در مورد درخواست های پناهندگی ندارد”. وزیر مهاجرت سوئد از اظهار نظر بیشتر خودداری کرد.
مولود چاووشاوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه، چهارشنبه گذشته، پس از حضور در نشست وزرای خارجه ناتو در بخارست، گفته بود «صرف نظر از موضوع عضویت در ناتو، دولت جدید سوئد در خصوص مبارزه با تروریسم صمیمانه است…اما باید شاهد اقدامات ملموستر باشیم. موافقت کردیم از این به بعد نیز با هم در این راستا تلاش کنیم».
سوئد و فنلاند، در ماه می سال جاری میلادی، رسما درخواست الحاق به ناتو را ارائه کرده بودند. تصمیمی که به دنبال حمله روسیه به اوکراین اتخاذ شد. اما این درخواست با اعتراض ترکیه، یکی از اعضای قدیمی ناتو، مواجه شد که این دو کشور را متهم به پناه دادن به “گروههای تروریستی” از جمله حزب کارگران کردستان می کند.
ناتو تصمیمات خود را با اجماع اتخاذ می کند، به این معنی که هر دو کشور سوئد و فنلاند نیاز به تأیید هر ٣٠ کشور عضو دارند. تنها ترکیه همچنان مخالف عضویت دو کشور است.
استکهلم و هلسینکی پناه دادن به ستیزه جویان را تکذیب می کنند اما متعهد شده اند که با آنکارا برای رفع کامل نگرانی های امنیتی آن و همچنین رفع تحریم های تسلیحاتی همکاری کنند. ترکیه، سوئد و فنلاند در ژوئن سال جاری میلادی تفاهمنامهای را در نشست ناتو در مادرید برای رسیدگی به نگرانیهای امنیتی مشروع آنکارا امضا کردند. اقدامی که راه را برای عضویت نهایی این دو کشور در ائتلاف ناتو هموار میکند.
براساس این تفاهمنامه، فنلاند و سوئد، حمایت کامل خود را از تلاش ترکیه برای مقابله با تهدیدات علیه امنیت ملیاش ابراز کرده و برای این منظور، هلسینکی و استکهلم از گروههای “حزب اتحاد دموکراتیک” (PYD) و “یگانهای مدافع خلق” (YPG) و همچنین “سازمان گولن” حمایت نخواهند کرد. فتح الله گولن، روحانی ترکیه ای که در ایالات متحده زندگی می کند، متهم به سازماندهی کودتای نافرجام ٢٠١٦ علیه اردوغان است.
RFI