نخست وزیر عراق در حالی در فرانسه به سر می‌برد که برخی رسانه‌ها حضور او را در ادامه تلاش این مقام عالی عراقی برای جذب سرمایه‌گذاری و همچنین کاهش نفوذ ایران در عراق می‌دانند.

به گزارش صدای آمریکا، ، خبرگزاری رویترز گزارش داد محمد سودانی نخست وزیر عراق در جریان سفر خود به فرانسه مذاکرات برای گسترش مشارکت در طرح های اقتصادی از جمله توسعه صنعت نفت و گاز را در دستور کار دارد. به نوشته این خبرگزاری او در فرانسه چندین توافق کلیدی را امضا خواهد کرد.

سفر سودانی بعد از کسب رضایت طرف‌های قطری است. قطر برای به‌دست‌آوردن سهم ۳۰ درصدی از سرمایه‌گذاری شرکت توتال در عراق تلاش می‌کند.

به گفته کارشناسان، حضور فرانسوی ها و قطر موفقیتی چشمگیر برای محمد سودانی، نخست وزیر عراق خواهد بود و همچنین گامی در جهت مقابله با نفوذ ایران تلقی خواهد شد چراکه هدف نخست کاهش وابستگی عراق به گاز ایران است.

با اینکه در سالهای اخیر جمهوری اسلامی فعالیت گسترده نظامی و سیاسی در عراق داشته اما از زمان مصطفی کاظمی، نخست وزیران عراق سیاست کاهش نقش حضور جمهوری اسلامی را دنبال کرده‌اند. حتی سودانی در هفته های اخیر بر سر تاکید بر عبارت «خلیج عربی» به جای وال‌استریت ژورنال: پیام بزرگترین رزمایش نظامی اسرائیل و آمریکا به تهران

ایندیپندنت فارسی: پس از برگزاری رزمایش چهار روزه مشترک اسرائیل و ایالات متحده آمریکا، روزنامه وال‌استریت ژورنال روز پنجشنبه، ۲۶ ژانویه ۲۰۲۳، پیام سیاسی این رزمایش نظامی را بررسی کرد. به‌گزارش این روزنامه آمریکایی، این رزمایش نظامی، که بزرگ‌ترین رزمایش مشترک ایالات متحده و اسرائیل به‌حساب می‌آید، حاوی این پیام بود که آمریکا، حتی زمانی که بر جنگ اوکراین تمرکز دارد، «به خاورمیانه پشت نمی‌کند.»

وال‌استریت ژورنال می‌نویسد در این رزمایش چهار روزه، نیروهای ایالات متحده بیش از مقادیر هنگفتی مهمات واقعی شلیک کردند و هزاران تن از نیروهای نظامی آمریکا و اسرائیل در آن حضور داشتند.

وال استریت ژورنال تاکید می‌کند که اگرچه فرماندهان نظامی اسرائیل و آمریکا بارها گفته‌اند هدف رزمایش آنها تمرکز بر ایران نیست، اما شواهد موجود نشان می‌دهد که در نهایت پیام سیاسی این رزمایش نظامی این است: «آمریکا و اسرائیل بیش از هر زمان دیگری، به‌منظور مقابله با [حکومت] ایران و نیروهای نیابتی‌اش در سراسر منطقه خاورمیانه، با یکدیگر همکاری می‌کنند.»

وال‌استریت ژورنال از قول ژنرال هرتزی هالوی، که هفته گذشته مسئولیت ستاد ارتش اسرائیل را بر عهده گرفت، نوشت که این رزمایش مشترک، به‌شکل چشمگیری توانایی‌های دفاعی اسرائیل را ارتقا داد. او خطاب به خبرنگارها گفت اسرائیل می‌داند چگونه به‌خوبی از خود دفاع کند، اما این نکته را هم به خوبی می‌داند که وقتی با حمله مواجه می‌شود بهترین دفاع حمله کردن است.

هالوی در ادامه این بخش از گفته‌های خود تاکید کرد که رزمایش چهار روزه کشور متبوعش با آمریکا توانایی‌های تهاجمی تل‌آویو را نشان می‌دهد و اگر جمهوری اسلامی به اسرائیل حمله کند این قابلیت‌های تهاجمی نیز فعال خواهند شد.

پس از آشکار شدن همکاری‌های نظامی جمهوری اسلامی ایران با روسیه در جنگ اوکراین، ایالات متحده نیز هشدار داد که تهران و مسکو در حال شکل دادن به اتحادی نظامی‌اند که برای این کشور و متحدانش «تهدیدی بلند مدت» به‌حساب می‌آید. به این ترتیب در ماه‌های اخیر، بسیاری از ناظران بین‌المللی گفته‌اند در حال حاضر مقام‌های آمریکا نگرانند که روسیه در قبال تحویل موشک‌های ساخت حکومت ایران، جنگنده‌هایی پیشرفته در اختیار جمهوری اسلامی قرار دهد.

ژنرال هاوی نیز به همین علت اعلام کرد دخالت نظامی جمهوری اسلامی در جنگ اوکراین نشان داد حکومت ایران تنها تهدیدی برای اسرائیل به‌حساب نمی‌آید و تهدیدهایش مشمول کشورهای بیرون از منطقه خاورمیانه نیز می‌شود؛ موضعی که مقام‌های اسرائیلی سال‌هاست بر روی آن تاکید می‌کنند.

این ژنرال عالی‌رتبه ارتش اسرائیل در بخشی از گفتگوی مطبوعاتی روز پنجشنبه خود گفت:«امیدوارم [دخالت ایران در جنگ اوکراین] به ما کمک کند تا جهان را به موضعی برسانیم که اقدامات بد [حکومت] ایران در سراسر جهان و به‌ویژه در خاورمیانه را متوقف و محدود کنیم.»

از سوی دیگر مقام‌های آمریکایی نیز پس از پایان این رزمایش اعلام کردند که مانور نظامی چهار روزه آنها با اسرائیل در حکم ارسال پیامی به «دشمنان» بود مبنی بر اینکه تمرکز ایالات متحده بر جنگ اوکراین توانایی این کشور در پاسداری از منافعش در خاورمیانه را تضعیف نکرده است.

سودانی در مراسم گشایش مسابقات فوتبال کشورهای حوزه خلیج فارس در بندر بصره عراق، نام رسمی این مسابقات را «جام خلیج عربی» عنوان کرد. فدراسیون بین‌المللی فوتبال، فیفا، نیز در این مسابقات از نام «خلیج عربی» استفاده کرده بود. این اقدام واکنش تند کاربران ایرانی در فضای مجازی و واکنش ملایم مقامات جمهوری اسلامی را به همراه داشت. با این حال آقای سودانی نه تنها درباره به کار بردن عبارت «خلیج عربی» به جای خلیج فارس عذرخواهی نکرد، بلکه مدعی شد که این یک «واقعیت تاریخی» است.

علاوه بر نخست وزیر عراق، مقتدی صدر روحانی پرنفوذ نیز اخیرا در توئیت خود از عبارت «خلیج عربی» برای خوشامدگویی به مهمانان فوتبالی و فوتبال‌دوستان به بصره استفاده کرد.