حساب اینستاگرام نرگس محمدی خبر داده که این فعال حقوق بشر و ناراضی سیاسی به دلیل نپوشیدن حجاب اجباری مورد ضرب و شتم قرار گرفته است. در این پست آمده زمانی که او امروز (دوشنبه) «برای همراهی یک زندانی بیمار به بهداری مراجعه کرده، به دلیل نداشتن حجاب اجباری در مقابل چشمان شماری از مقامات زندان از سوی یکی از ماموران “دیوانه” خطاب شده و وقتی نسبت به او واکنش نشان داده مورد ضرب و شتم قرار گرفته است.» پس از آن خانم محمدی «به زور توسط یک دستگاه آمبولانس از محل بهداری خارج و احتمالا به بند نسوان زندان اوین بازگردانده شده است، تا این لحظه از سلامت حال او خبری در دست نیست.» نرگس محمدی هم اکنون برای گذراندن احکام حبس در چندین پرونده در زندان اوین به سر میبرد. حدود یک ماه پیش اتهامهای جدید به او وارد شد و مجموع احکامش به ۱۰ سال و ۹ ماه زندان تعزیزی و ۱۵۴ ضربه شلاق تعزیزی افزایش یافت. این فعال حقوق بشر ۵۱ ساله، آخرین بار آبان ۱۴۰۰ بازداشت شد و تاکنون در زندان اوین به سر میبرد.
شیرکو حجازی، رئیس هیئت فوتبال سقز توسط نیروی حکومتی سقز ربوده شد
شیرکو حجازی، رئیس هیئت فوتبال سقز و از فعالان مدنی این شهر، طی یورش شماری از نیروهای اداره اطلاعات همراه با خشونت شدید در خیابان محل کارش مورد ربایش قرار گرفت. بر اساس گزارش رسیده به سازمان حقوق بشری ههنگاو، ظهر روز دوشنبه ٢٠ شهریور ماه ١۴٠٢ (١١ سپتامبر ٢٠٢٣)، شیرکو حجازی، فعال مدنی شناخته شده و رئیس هیئت فوتبال سقز با ضربوشتم در خیابان موسوم به “شهداء” شهر سقز و در محل نزدیک کارش ربوده شد. به گفته یک منبع مطلع، پانزده تن از نیروهای اداره اطلاعات در سقز، شیرکو حجازی را توام با خشونت شدید به داخل صندوق عقب یک خودرو انداخته و ربودند. شیرکو حجازی، ضمن ریاست هیئت فوتبال سقز، از فعالان مدنی سرشناس این شهر بوده و پیش از این در مغازه فرشفروشی خود اشتغال داشت. از دلایل ربودن و همچنین اتهامات انتسابی به شیرکو حجازی، تا زمان تنظیم این خبر اطلاع دقیقی در دسترس نیست.
لغو مجوز تشکلهای دانشجویی در آستانه سال جدید تحصیلی
همزمان با موج اخراج استادان و صدور احکام «تعلیق از تحصیل» دانشجویان معترض، گزارشها حاکی از لغو مجوز و منع فعالیت شماری از تشکلهای دانشجویی در دانشگاههای مختلف ایران است. در تازهترین این موارد، مقامهای دانشگاه علامه تهران ضمن «لغو مجوز انجمن دانشجویی آزاداندیش» این دانشگاه، اقدام به تصرف و تخلیه دفتر این انجمن در دانشکده اقتصاد کردند. کانال تلگرامی «دانشجویان متحد»، گزارش داد که «در پی انتشار خبر لغو مجوز انجمن آزاداندیش توسط معاونت فرهنگی دانشگاه علامه، حراست دانشکده اقتصاد بدون توجه به فرایندهای حقوقی و بدون اطلاع قبلی اقدام به تخلیه دفتر انجمن آزاداندیش دانشکده اقتصاد کرده است.» این گزارش میافزاید که «حراست دانشکده اقتصاد درحالی خودسرانه اقدام به تخلیه دفتر انجمن آزاداندیش کرده که هیچ پاسخی در مورد اقدام خود ارائه نکرده و «باعث مفقود شدن برخی وسایل شخصی دانشجویان» حین تصرف و تخلیه دفتر این انجمن شده است. انجمن آزاداندیش دانشگاه علامه نیز در بیانیهای «یورش نیروهای حراست به دفتر این انجمن در دانشکده اقتصاد» این دانشگاه را محکوم کرد و تاکید داشت که «تعرض به تشکلها و نهادهای دانشجویی، در حکم تعرض به حیات سیاسی و کنش جمعی دانشجویان» است.
در دانشگاه امیرکبیر که سه تشکل منتقد فعالیت می کرده است، به گفته ی دانشجویان، انجمن اسلامی دانشجویان ترقیخواه، عملا منحل شده است و دو تشکل دیگر هم رسما اجازه فعالیت و انتخابات ندارند.
در دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز به گفته فعالان دانشجویی در مجموع سه تشکل دانشجویی وجود داشته است که دو تشکل آن همسو با دولت بوده و مقامهای این دانشگاه فعالیتهای یک تشکیل دیگر یعنی «انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان» را محدود کردهاند.
در دانشگاه علوم پزشکی تبریز هم رئیس هیات نظارت بر تشکلهای دانشجویی این دانشگاه در ۲ مرداد ماه سال جاری، حکم «توقف فعالیتهای انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علومپزشکی تبریز به مدت ۶ ماه» را ابلاغ کرد.
در دانشگاه علم و صنعت تهران نیز مقامهای این دانشگاه با شکایت رییس حراست و یکی از اعضای هیئت نظارت، به «تعلیق ۵ ماهه انجمن دانشجویی رویش» حکم دادند. در حکم منع فعالیت انجمن دانشجویی رویش، دلیل صدور این حکم بیانیه این انجمن در «اعتراض به فضای سرکوب و ارعاب ایجاد شده در دانشگاه» عنوان شده است.
همچنین مدیران دانشگاه نوشیروانی بابل، دانشگاهی که یکی از کانونهای کنشگری دانشجویی در سالهای اخیر به شمار میآید، اقدام به «لغو مجوز» و منع فعالیت «انجمن فرهنگ و تمدن اسلامی» این دانشگاه کردند.
عاطفه رنگریز، نویسنده و فعال حقوق زنان را بازداشت و به زندان سمنان منتقل کردند
عاطفه رنگریز، نویسنده و فعال حقوق زنان و از زندانیان سیاسی سابق، یکشنبه ۱۹ شهریور بازداشت شد. رنگریز یکشنبه در یک تماس تلفنی کوتاه از بازداشت و حضور خود در زندان سمنان خبر داد. از دلیل بازداشت و وضعیت پرونده او اطلاعی در دست نیست. رنگریز ۱۱ اردیبهشت ۹۸ همزمان با روز جهانی کارگر در جریان تجمع اعتراضی در مقابل مجلس شورای اسلامی به همراه چند فعال دیگر بازداشت شد و ابتدا شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران به ریاست محمد مقیسه، عاطفه رنگریز را به ۱۱ سال و شش ماه حبس و ۷۴ ضربه شلاق محکوم کرد. رنگریز ۴ آبان ۱۳۹۸ از زندان آزاد شد و حکم او و حکم برخی از فعالان کارگری و بازداشتشدگان روز کارگر، خرداد سال بعدش تحت عنوان «عفو» شکست. از عاطفه رنگریز مقالههای متعددی منتشر شده است. حکومت در آستانه سالگرد قیام ژینا موجی از بازداشت و سرکوب فعالان را به راه انداخته است.
هشدار هفت انجمن علمی ایران؛ با دستور و تهدید نمیتوان مرزهای حقیقت را تعیین کرد
اعضای هفت انجمن علمی کشور روز یکشنبه ۱۹ شهریور در بیانیهای ضمن هشدار درباره «اخراج گسترده استادان و برخوردهای امنیتی با دانشجویان» اعلام کردند که اضمحلال تدریجی و «در حال حاضر شتابناک» نهاد علم، ناکارآمدی اسفبار کنونی نظام حکمرانی را تشدید میکند.
این انجمنها در بیانیه خود که با تیتر «با دستور و تهدید نمیتوان مرزهای حقیقت را تعیین کرد» در کانال تلگرامی «کلمه» منتشر شده، نوشتند: «این روزها جامعه علمی ایران با پدیده اخراج گسترده و برخوردهای امنیتی با دانشجویان مواجه است. اقداماتی که بیش و پیش از هر چیز استقلال و توانمندی نهاد دانشگاه و نهایتا امکان توسعه علمی کشور را به مخاطره انداخته که اتفاقی مقطعی هم نیست بلکه به نظر میرسد در تکمیل فرایندی است که هدف آن کنترل تام و تمام نهاد علم از سوی مراکز قدرت و تغییر ساختار و نقش دانشگاه و مولفههای آموزشی و پژوهشی و مدنی آن نهاد است.»
در این بیانیه آمده است: «اکنون رویکرد امنیتی و سیاسی در این سلسله اقدامات پردهپوشی نمیشود و اعمال کنترل بر نهاد علم و استحاله آن که از رشتههای علوم انسانی آغاز شد، اکنون به رشتههای فنی و پزشکی هم گسترانده شده است و آنجا که زبان اداری و قانونی به خود میگیرد، نتیجهای جز وادار کردن نهاد علم به تبعیت کامل از قدرت و تبدیل کردن سازمان دانشگاه به محلی برای تبلیغ سیاسی یک گرایش نوخاسته ندارد.»
این ۷ انجمن علمی ایران با هشدار درباره اضمحلال «شتابناک» نهاد علم تصریح کردند:«اگر خرافات و باورهای شبه علمی رواج یابند، و دانشگاه به باشگاه سیاسی تبدیل شود و یا به چشم محلی برای توزیع امتیاز برای وفاداران به نظام سیاسی نگاه شود، حاصلی جز تشدید ناامیدی و نابرابری، خالی شدن ظرفیت انسانی جامعه و در نهایت ضعیف شدن کشور نخواهد داشت.»
امضاکنندگان بیانیه انجمنهای علمی ایران همچنین دفاع از نهاد علم را دفاع از جامعه، کشور و آینده ایران دانسته و از همه استادان، شخصیتهای علمی و فرهنگی درخواست کردند در بیان اهمیت نهاد علم و دفاع از حریم دانشگاه فروگذار نکنند و هشدارها را با صدای بلند اعلام کنند تا روزی فرابرسد که نهاد علم در جامعه ما آنچنان قدرتمند شود که بتواند از ارزشهای بنیادین و هویت و موجودیت خود دفاع کند و راه را بر اجرای سیاستها و برنامههای بنیانسوز و مخرب ببندد.
در آستانه بازگشایی دانشگاهها موجی از اخراج اساتید «منتقد» یا «مخالف» نظام از دانشگاههای کشور به راه افتاده که این اخراجها و فشار همزمان به دانشجویان معترض، با واکنش منفی دانشگاهیان و اقشار مختلف مردم روبرو شده است.
مادر نیکا شاکرمی: دخترم را کشتند و مرا برای اعتراف اجباری تهدید میکنند
نسرین شاکرمی، مادر نیکا شاکرمی، در یک پیام ویدئویی به شایعات و ادعاهای حکومت و رسانههای وابسته به آن در مورد جانباختن دخترش پاسخ داد و گفت نیکا روز ۲۸ شهریور در تظاهرات کشته و جنازهاش همان روز به سردخانه کهریزک تحویل داده شد. خانم شاکرمی در این پیام ویدئویی که به صورت اختصاصی در اختیار رادیو فردا قرار گرفته از تهدیدها و فشارهای امنیتی میگوید و اینکه تحت فشار است تا روایت و سناریوی حکومت را درباره جان باختن دخترش تکرار کند. او میگوید که دخترم را کشتند و مرا برای اعتراف اجباری تهدید میکنند. مادر نیکا میگوید که برادر و خواهرش محسن و آتش شاکرمی بازداشت و تحت فشار شدید مجبور به اعتراف دروغ شدهاند. نیکا شاکرمی نوجوان ۱۷ ساله در اعتراضات بلوار کشاورز مفقود شد و به گفته مادرش براساس گواهی پزشکی قانونی بر اثر «اصابت ضربات متعدد جسم سخت» به سرش کشته شده است. رسانههای حکومتی و مقامات قضایی جمهوری اسلامی مدعی شدهاند که او از بالای یک ساختمان به پایین «پرتاب» و کشته شده است، اما مادر نیکا این ادعا را دروغ میخواند.
خشم مردم در اهواز به دنبال کشتهشدن شاعر عرب خوزستانی حیدر حیدری
دیروز یکشنبه هزاران تن از مردم اهواز در مراسم تشییع پیکر شاعر ملی احوازی حیدر حیدری که با گلوله فردی ناشناس کشته شد، شرکت کردند. فعالان اهوازی کشته شدن این شاعر عرب را نظیر ترور چندین روشنفکر و نویسنده دیگر، به رژیم جمهوری اسلامی نسبت میدهند و رژیم را عامل اصلی این ترور میدانند. در ویدیویی که در فضای مجازی منتشر شده، می بینیم که روز شنبه ۱۸ شهریور ماه در یکی از مناطق شهرستان سربندر استان خوزستان شاعر عرب حیدر الحیدری در حال خواندن شعر دریک مراسم فاتحه خوانی است که صدای شلیک گلوله به گوش می رسد و روی زمین می افتد و جانش را از دست می دهد. هم چنین علی مجدم ، شاعر عرب اهل آبادان نیز بر اثر اصابت تیر مجروح و به بیمارستان منتقل شد. این شاعر جوان عرب و اهل رامشیر خوزستان بوده است.
اخلال در اینترنت ایران برای دومین شب متوالی
سازمان نتبلاکس که آزادی اینترنت در سراسر جهان را بررسی میکند، از اخلال در دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت خبر داده است. نتبلاکس در توییتر نوشت: «برای دومین شب متوالی از ساعت یک بامداد اختلال در دسترسی به اینترنت در ایران ثبت شده است.» این سازمان با انتشار نموداری اعلام کرد که میزان دسترسی به اینترنت ۷۱ درصد کمتر از موارد عادی است.
ادامه مطلب
۵ کودک درمیان بازداشتشدگان دیروز بلوچستان
تعداد بازداشتشدگان اعتراضات در زاهدان، خاش و میرجاوه به بیش از ۴۸ تن رسید
جان ۳ معترض محکوم به اعدام، در زندان زاهدان در خطر است