سالهای دور روزهای آخر اسفند همراه با نزدیک شدن نوروز، برای بسیاری از مردم یادآور خاطرات خوش خرید لباس، کفش و… بود. روزهایی که بازارها برخلاف این سالها رنگ و بوی عید نـوروز داشت. در آن سالها، جنب و جوش در بازارها هرچه به تحویل سال نزدیکتر میشدیم، بیشتر میشد. اما در ۴۰ سال گذشته رفته رفته این رونق کمتر شد تا روزهای نزدیک به عید نوروز ۱۴۰۱. امسال کسادی باور نکردنی بر بازار حاکم شده است.
بازاریها این کسادی را فقط با نـوروز ۹۹ که کرونا در حال پیشروی بود مقایسه کرده و حتی بدتر از آن روزها میدانند. رئیس اتحادیه بارفروشان از کاهش ۵۰ درصدی خرید میوه شب عید خبر میدهد. وی میگوید:
«آخرین جمعه سال ۱۴۰۰ جزو معدود جمعههای پایان سال است که میدان اصلی میوه و ترهبار تعطیل نکرد و به کار خود ادامه داد اما با این وجود از ۱۷ هزار تن بار ورودی به میدان حدود ۵ هزار تن آن در میدان اصلی باقی مانده و خریدار ندارد.»
کاهش توان خرید مردم بدلیل تورم و گرانی در نوروز
بدلیل گرانی و تورم افسارگسیخته، مردم دیگر توان خریدهای شب عید را ندارند. بخصوص، با نزدیک شدن نـوروز قیمتها مقداری هم افزایش پیدا کرده است. پیش از این مردم مجبور به خرید بودند. اما در این سالها با پایین آمدن قدرت خرید، مردم ترجیح میدهند، تنها به خرید مایحتاج ضروری خود بپردازند. گران شدن ماهی، گوشت قرمز و… باعث شده، غذاهای سنتی عید نوروز مانند سبزی پلو با ماهی هم به فراموشی سپرده شود.
با توجه به گسترش فقر در جامعه، بازارهای پوشاک، کفش، لوازم خانگی و.. در کسادی عمیقی فرو رفتهاند. سران حکومت تلاش میکنند، این فقر را انکار کنند. اما مردم با دیدن چپاول ثروتهای عمومی توسط سران حکومت به علت اصلی این فقر پی بردهاند. اعتراضات گسترده در طول سال گذشته نشان از آمادگی آنها برای تغییرات اساسی در ساختار حکومت و برچیدن این حکومت چپاولگر میدهد.