شرکت ملی نفت ونزوئلا(PDVSA) اعلام کرد که با هدف مقابله با تحریمهای آمریکا معاملات خود با مشتریان چینی را بر پایه یوان انجام میدهد.
پیشتر نهادهای عمومی ونزوئلا مبادلات خود را با شرکتهای بخش خصوصی از طریق بولیوار یا دلار آمریکا انجام میدادند اما با تشدید تحریمهای آمریكا مبادله دلاری با شرکتهای خارجی که در بازار آمریکا فعال هستند بسیار پرریسک شده است.
انجام معامله بر پایه یوآن به ونزوئلا این امکان را میدهد تا بدون فشار تحریمهای مالی ایالات متحده به حضور خود در بازار چین ادامه دهد. البته در مقابل بانکهای چینی نیز طی ماههای اخیر و با هدف تبعیت نسبی از تحریمهای آمریکا شرایط افتتاح حساب برای شرکتهای ونزوئلایی را دشوارتر کردهاند.
با این وجود بانک مرکزی ونزوئلا دارای حسابی قدیمی در چین است که موجودی آن حدود ۷۰۰ میلیون یوآن برآورد میشود. این حساب میتواند به عنوان پشتوانه شرکتهای ونزوئلایی مورد استفاده قرار گیرد.
همچنین شرکت ملی نفت ونزوئلا نیز از سالها پیش حسابی فعال در چین داشته که صادرات نفت این کشور به چین را پوشش میداده است.
با این حال شرکت ملی نفت چین که یکی از بزرگترین سرمایه گذاران خارجی در بخش نفت ونزوئلا محسوب میشود، از ماه اوت به دلیل نگرانی از تحریمهای آمریکا، فعالیت خود را در این کشور متوقف کرد.
شرکت ملی نفت ونزوئلا امیدوار است با آغاز معاملات یوانی مانع از توقف صادرات نفت و فرآوردههای آن به چین شود.
آمریکا و ۵۰ کشور دیگر جهان دولت سوسیالیست ونزوئلا به ریاست نیکلاس مادورو را به رسمیت نمیشناسند و از او میخواهند تا با ترک قدرت، ریاست این کشور را بهطور موقت تا برگزاری یک انتخابات آزاد، به خوان گوایدو، رهبر مخالفان و رئیس جمهوری خودخوانده ونزوئلا واگذار کند.
بیکاری کارگران کورهپزخانهها در پی تعطیلی کورهپزخانهها در بستر رکود تولید در بخش ساختمان
کورهپزخانهها و کارخانههای آجر به دلیل رکود در بخش ساختمانسازی، رو به تعطیلی میروند. این موضوع باعث بیکاری کارگران کورهپزخانهها شده است. این کارگران که تا پیش از این به شغلی طاقتفرسا مشغول بودند، برای گذران زندگی خود و خانواده، ناگزیر از روی آوردن به کار دستفروشی هستند.
ایلنا به نقل از پیروز چراغی، رئیس انجمن صنفی کارگران کورهپزخانههای یافتآباد، روز سهشنبه ۵ آذر ۹۸، با اشاره به تعطیلی شمار زیادی از کورهپزخانهها نوشت: «اکثر کورهپزخانههای شمسآباد، چهاردانگه و گلشهر تعطیل شدهاند. در اسماعیلآباد، در جاده ساوه ۳۰ تا ۴۰ کورهپزخانه فعال بود که الان فقط ۴ کوره فعال است. در محمودآباد که حدود جاده خاوران است، ۵۰ کوره وجود داشت که از آن فقط ۵ کوره باقی مانده است.»
بر اساس گفتههای چراغی، در محوطه پاکدشت کورههای خاتونآباد اغلب نیمه تعطیلاند و حدود ۲۰ کوره آجرپزی یافتآباد تقریباً همگی کار را متوقف کردهاند. وی در ادامه افزود: «کارفرماها زمینها را فروختند. به جای یکی از آنها شرکت زدند و بقیه هم به مصارف دیگری رسید.»
به گفته او، با تعطیلی اکثر کورهپزخانهها در اطراف تهران، کارگران آنها نیز بیکار شدهاند و در بهترین حالت با دستفروشی مخارج زندگی خود و خانوادهشان را تامین میکنند.
رئیس انجمن صنفی کارگران کورهپزخانههای یافتآباد علت تعطیلی کورهپزخانهها را خریدار نداشتن آجر دانسته و گفته است که کارفرما برایش صرف ندارد که بخواهد در این شغل سرمایهگذاری کند.
عامل اصلی رکود بخش ساختمان از سال ۹۱ کاهش بیش از ۴۷ درصدی پرداختهای عمرانی قلمداد شده است. این موضوع باعث شده تا از سال ۹۲ تا ۹۵ ارزش افزوده (فروش منهای خرید) ساختمانهای خصوصی رشد منفی پیدا کند.
تعطیلی کورهپزخانه مساوی است با بـیکاری کارگران آن
رکود در بخش ساختمان به شدت بر کار کورهپزخانهها که به شیوه سنتی آجر تولید میکنند، تاثیر میگذارد و خاموشی کورهها مساوی است با بیکاری کارگران و فقر روزافرون آنها.
به جرأت میتوان گفت که کارگران کورهپزخانهها جزء محرومترین کارگران هستند؛ کارگرانی که ساعات متمادی را زیر آفتاب داغ و یا در سرمای سوزان به صورت کارمزدی و با دستمزدی اندک کار میکنند. آنها اغلب در بیغولههایی به وسعت ۱۰ تا ۱۲ متر مربع با خانوادهشان در محوطه کورهها زندگی میکنند و فاقد بیمه هستند.
تعداد محدودی از کارگران بیمه میشوند و سایر کارگران بدون بیمه کار میکنند و از این امکان نیز محرومند که کارشان در زمره مشاغل سخت و زیانآور قلمداد شود.
پیروز چراغی با اشاره به این واقعیت که کـارگران زیادی هستند که ۴۰ سال در کورهپزخانه کار میکنند، میگوید:
«هر کارفرما تعداد معدودی از کارگران را بیمه میکرد و بقیه را هم در زمان بازرسیهای ادارات کار از چشمشان پنهان میکرد. در مورد سخت و زیانآوری هم به این خاطر که بیمه کارگر ساده برایمان رد میکردند، مشکل داشتیم. شما تصور کنید ۱۸ ساعت کار مداوم در شرایط سخت کار آنهم برای چهل سال شب و روز.»
حال تعطیلی کورهها، کارگران را از همین کار طاقتفرسا نیز محروم کرده. بسیاری از کارگران تنها امکانی که یافتهاند دستفروشی است. آنها بساطی جور کرده و دستفروشی میکنند.
مساله رکود تنها دامان کورهپزخانهها را نگرفته و مساله تنها منحصر به اطراف تهران نیست. در نقاط دیگر نیز وضعیتی بهتر از تهران ندارند.
تجمع کارگران ارگ قدیم بم و معدن چادرملو در اعتراض به بیتوجهای به مطالبات مزدی و شغلی
تجمع اعتراضی کـارگران ارگ قدیم بم با تاکید بر خواست پرداخت دستمزدهای عقبافتاده
روز سه شنبه پنجم آذرماه سال ۹۸، شماری از کارگران ارگ قدیم بم اقدام به برپایی تجمع اعتراضی کردند. تجمع کـارگران ارگ قدیم بم مقابل پایگاه میراث ارگ قدیم صورت گرفت. کارگران در تجمع خود خواستار پرداخت دستمزدهای عقب افتاده خود شدند.
در تجمع کـارگران معترض ارگ قدیم بم که برای چندمین بار برگزار شد، آنها با سردادن شعار و بلند کردن پلاکاردهایی، اعتراض خود را به عدم پرداخت دستمزدهایشان فریاد زدند.
با آنکه معاون میراث فرهنگی در میان تجمع کنندگان حاضر شد و ضمن وعده و وعید به کارگران که تا اواسط آذر ماه دستمزدههای پرداخت نشده آنان را خواهند پرداخت، کارگران ارگ قدیم بم نیز هشدار دادند که اگر این وعدهها صورت تحقق به خود نگیرد، ناچار از روی آوردن به اعتصاب خواهند بود.
تجمع کارگران پیمانی معدن چادرملو در اعتراض به عدم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل
همزمان، در روز سه شنبه پنجم آذرماه، شماری از کارگران پیمانکاری معدن چادرملوی یزد نیز در اعتراض به عدم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در معدن چادرملو به برپایی یک تجمع اعتراضی روی آوردند.
در این تجمع اعتراضی، کارگران معترض بر ضرورت اجرای طرح طبقهبندی مشاغل برای همه کارگران این معدن تاکید نمودند.
معدن چادرملو با داشتن ۳۰۰ کارگر، طرح طبقهبندی مشاغل و افزایش سطح دریافتی کارگران در آن اجرا نشده است؛ این موضوع باعث اعتراض کارگران این معدن شده است.
کارگران در توضیح این خواسته خود گفتند: «ما مدتهاست که به دنبال اجرای طرح طبقهبندی مشاغل هستیم و طرحی که پیمانکار آورده بود با طرح مرجع تفاوت بسیار داشت و مزد و مزایا در آن خیلی کمتر از طرح مرجع چادرملو بود؛ لذا کارگران این طرح را قبول نکردند.»