کارگران شهرداری شهرهای مختلف در نزدیک سال جدید بدون حقوق و عیدی به پیشواز سال جدید میروند. در سالی که به پایان آن نزدیک میشویم، هفته یا ماهی نبود که شاهد اعتراض این کارگران برای حقوقهای پرداخت نشده نباشیم. بسیاری از آنها سالها است که رنگ عیدی به خود ندیدهاند.
هزاران کارگر شهرداری در شهرهای اهواز، رشت، ایلام، مهران، خرمآباد، ایرانشهر، اندیمشک، یاسوج، ایرانشهر، لوشان، سیسخت. کوت عبدالله، رودبار، نیشابور، کرج، زنجان و … به انتظار چندین ماه حقوق و عیدی سالهای گذشته و سال جاری نشستهاند.
در پایان سال شهرداریها و بسیاری از پیمانکاران طرف قرارداد، نه تنها حقوق چندین ماه را ندادهاند. بلکه مزد امسال کارگران را قرار است سال بعد پرداخت کنند.
نگاهی گذار به برخی از اعتراضات کارگران شهرداری در سال ۱۴۰۰
کارگران شهرداری ایرانشهر میگویند که نزدیک به چهارده سال است عیدی و مزایا نگرفتهایم. آنها چندین ماه است که حقوق نگرفتهاند و شب عید بدون پول با جیبهای خالی در سختترین شرایط زندگی بهسر میبرند.
کارگران شهرداری سی سخت میگویند: «کمتر از ۶ روز مانده با سال جدید، ۱۵ ماه است که حقوق دریافت نکردهایم. از عیدی هم خبری نیست.»
شهردار سیسخت تنها وعده پرداخت یک ماه حقوق را داده است.
یک کارگر شهرداری سده میگوید: «با احتساب اسفندماه سه ماه است که دستمزد ما پرداخت نشده است. در عین حال تا روز یکشنبه (۲۲ اسفندماه) که حدود یک هفته به پایان سال جاری باقی است، هنوز عیدی و پاداش ما پرداخت نشده است.»
کارگران شهرداری لوشان نیز ۴ ماه حقوق ماههای آذر تا پایان اسفندماه را دریافت نکردهاند.
طی روزهای ۱۵، ۱۶ و ۱۷ اسفندماه نیز کارگران شهرداری شوش در اعتراض به پرداخت نشدن حقوق و عیدی در برابر فرمانداری و شهرداری تجمع کردند. اما مقامات شهر با سکوت و بیاعتنایی به هیچیک از خواستههای آنها پاسخ ندادند.
کارگران شهرداری کوت عبدالله ۳ ماه است که بدون حقوق و بیمه در حال نظافت و پاکبانی هستند. کارگران معترض میگویند: «این روند تا کی میخواهد ادامه داشته باشد؛ دیگر خسته شدهایم!» این کارگران در ماه مرداد بیش از ۲۳ روز و اسفندماه ۹ روز تجمع کردند؛ اما به هیچیک از خواستههایشان نرسیدند.
شهرداریها و پیمانکاران طرف قرارداد آنها در نبود قوانین کارگری و سوءاستفاده از بحران بیکاری و وضعیت معیشتی کارگران، بهجای پرداخت حقوق، آنها را به یکدیگر پاس میدهند.
کارگران شهرداری میگویند از اعتراضات بینتیجه قانونی خسته شدهایم؛ جواب مطالباتمان یا اخراج است یا بازداشت
این درد مشترک هزاران کارگر شهرداری است، آنها میگویند سفرههایمان خالی است، صبرمان به پایان رسیده است. وضعیت زندگی غیرقابل تحمل شده است. کارد به استخوانمان رسیده است.
در بسیاری از موارد جواب مطالبات کارگران، با اخراج یا بازداشت همراه بوده است.
کارگران شهرداری کوت عبدالله میگویند: «قرار بود بعد از یک هفته اعتراض، روز شنبه حقوقها پرداخت شود، اما مقامات شهرداری نه تنها به وعدهها عمل نکردند؛ بلکه شهرداری نمایندگانی را که برای پیگیری مطالباتمان انتخاب کرده بودیم را به بازرسی فراخواند. که یکی از آنها هم اکنون در بازداشت است.»
دزدان و نجومیبگیران در قدرت که حاضر به پرداخت حقوق ناچیز ماهیانه کارگران نیستند، خشم کارگران را به نقطه انفجار رساندهاند. زیرا کارگران گرسنه صبرشان به پایان رسیده است. فرونشاندن این خشم به آسانی میسر نخواهد بود. آتشی که سراپای وجود خودشان را بهزودی خواهد گرفت.
یک کارشناس مددکار اجتماعی با هشدار به حکومت مینویسد: «مردم نیز توانایی تحمل این وضعیت را ندارند و اگر این وضعیت ادامه پیدا کند، باید منتظر انفجار گرسنگان باشید.»