ضایع شدن حقوق کارگران کارخانه سیمان کارون از ابتدای سال ۱۴۰۱ شکل تازهای به خود گرفته است. این کارخانه ۳ سهامدار عمده دارد که شامل بنیاد مستضعفان، آستان قدس، خانواده علاقبندیان میباشد. از ابتدای سال جاری تمامی قراردادهای کارگران سیمان کارون از یک سال به ۳ ماه تقلیل پیدا کرده است. به این صورت امنیت شغلی این کارگران شدیدا در خطر میباشد. کارفرما به هر دلیل میتواند در کمتر از ۳ ماه حکم اخراج یک کارگر را صادر کند. به این ترتیب امید به آینده و زندگی بهتر در کارگران کارخانه سیمان کارون به شدت پایین آمده است.
تغییر شیفتبندی ضربه جدی به سلامت و وضعیت معیشتی کارگران است
در یک اقدام دیگر طبق نظر مدیریت، شیفت کاری از هفت روز به سه روز کاهش یافته است. پیش از این شیف کاری کارگران یک هفتهای بود. کارگران میتوانستند به منظور تامین مخارج زندگی شغل دوم داشته باشند. اما در حال حاضر این امکان از کارگران گرفته شده است. طبق قوانین کاری بهترین زمان برای یک شیفت، طولانیترین زمان آن است. به همین دلیل در بیشتر صنایع شیفتهای یک هفتهای و حتی بیشتر در نظر گرفته میشود. کوتاه شدن زمان شیفت بر سلامتی کارگران تاثیر منفی دارد. گفته میشود، این تغییر شیفت به منظور کاهش هزینهها و سوددهی بیشتر کارفرما میباشد.
تغییر شیفت ضربه جدی به وضعیت اقتصادی کارگران وارد میکند. تا به حال کارگران برای جبران پایین بودن حقوق میتوانستند به کارهای دیگر مبادرت کنند. اما با شیفتبندی جدید این امکان از آنها سلب میشود. لازم به یادآوری است، میزان دریافتی کارگران کارخانه سیمان کارون از حداقل دستمزد هم پایینتر است. بیش از ۲۰ سال است که بازنگری در نحوه پرداخت حقوق کارگران، صورت نگرفته است.
مشکلات کارگران کارخانه سیمان کارون بعد از تغییر شیفتبندی
یکی از کارگران کارخانه سیمان کارون در رابطه با مشکلاتی معیشتیاش بعد از تغییر شیفتها میگوید:
«سالهاست با این روند به زندگی و اقتصاد خود و خانواده سرو سامانی داده بودم و توانسته بودم کار دومی در ایام استراحت ایجاد کنم که با تصمیم اخیر مدیریت نه تنها خسارت مالی فراوانی به معیشت خودم و خانوادهام وارد شده بلکه شغل دوم خودم را از دست خواهم داد.»
این یک نمونه از وضعیت همه کارگرانی شاغل در این شرکت میباشد. شورای کارگری هم در برابر تصمیمات استثمارگرانه مدیریت سکوت کرده و از حقوق کارگران دفاع نمیکند.
وضعیت سخت معیشتی کارگران در حالی است که حقوق ماهیانه مدیرعامل این شرکت ۶۵ میلیون تومان است. وی همچنین در یک واحد آپارتمان در خیابان میرداماد تهران زندگی میکند. به گفته افراد مطلع، هزینههای تحمیلی وی برای کارخانه سیمان کارون بالغ بر ۲۰۰ میلیون تومان در ماه است.
در سالهای اخیر این کارخانه بدلیل نبود مدیریت صحیح در وضعیت نرمالی قرار نداشته است. تنشهای داخلی و مدیریت سلیقهای ضربات جبرانناپذیری به تولیدات این شرکت وارد کرده است. کارگران کارخانه سیمان کارون اولین قربانیان کاهش تولید هستند. مدیران کارخانه در اولین اقدام برای کاهش هزینهها دستمزد کارگران را کمتر خواهند کرد.