نیمی از روستاهای خراسان در اثر سونامی خشکسالی ، خالی از سکنه شده است. در این رابطه دبیر خانه کارگر بیرجند میگوید: «۵۰ درصد از روستاهای خراسان جنوبی که کشاورزان ساکنان اصلی آن بودند، به علت بیآبی خالی از سکنه شده و
ساکنان آن، به شهرستانهای مجاور و حاشیه شهرها پناه بردهاند.»
او در گفتوگو با ایلنا، نرخ بیکاری در بیرجند را نزدیک به ۲۰درصد اعلام کرده و گفته است: «دولت در سالهای گذشته حجم زیادی از منابع بانکی را به سمت بنگاههای زودبازده هدایت کرده بلکه بتواند از فشار بیکاران بکاهد؛ اما برآوردهای رسمی نشان میدهد که تلاش دولت تأثیر چندانی بر کاهش نرخ بیکاری نداشته است.»
وی به نقل از کارشناسان میگوید که مشکلات منطقهای و نبود زیرساخت و امکانات کافی و مدرکگرایی در سطح استان خراسان جنوبی از مشکلات عمده در زمینه بیکاری در استان خراسان جنوبی است. به دلیل قرار گرفتن خراسانجنوبی و شهر بیرجند در مناطق نسبتا دور از دسترس نسبت به مرکز کشور و حاشیهنشینی این استان و همچنین بهدلیل خشکسالیهای چندین و چند ساله، این استان با معضل بیکاری به مقدار شدیدتری نسبت به سایر استانهای کشور دست و پنجه نرم میکند.»
دبیر خانه کارگر بیرجند، با تشبیه خشکسالی به سونامی و اینکه سونامی خشکسالی بر جان کشاورزان بیرجند افتاده، میگوید: «ما در زمینه صنعتی رشدی که انتظار میرود را دارا نیستیم و بیشتر کارخانههای موجود در شهرک صنعتی رو به ورشکستگی هستند. عرضه آنها با تقاضای مردم تناسبی ندارد و همگی در تلاش برای تعدیل نیرو هستند. کشاورزی استان هم به دلیل کمبود آب استان، دچار مشکل شده است.»
بیآبی و خسارت کشاورزان
پیامدهای این سونامی خشکسالی در استان خراسان جنوبی تا آنجا پیش رفته است که ۵۰ درصد روستاهای خراسان جنوبی، خالی از سکنه شده است. میرایی با بیان این مطلب، افزود: «از ۳ هزار و ۵۶۳ آبادی خراسان جنوبی یک هزار و ۶۸۰ آبادی خالی از سکنه شده که مهمترین علل مهاجرت روستائیان و کشاورزان در اثر خشکسالی و بحران آب است.»
پدیده بیآبی و خشکسالی به خراسان جنوبی محدود نمیشود؛ بلکه دامنگیر اغلب استانهای کشور است. او با اشاره به خسارت ۲۸ میلیارد تومانی خشکسالی به باغات استان در این مدت بیان کرد: «در سال زراعی گذشته، خشکسالی و بیآبی، بالغ بر ۳۷ میلیارد تومان به مزارع کشاورزی استان خسارت زده است.»
وی در توضیح تبعات سونامی خشکسالی مورد اشاره، یادآور شد که خشکسالیهای چندین ساله در استان در بخش زراعی و باغی سبب خشک شدن درختان، کاهش محصول و بدکیفیت شدن محصولات شده است و در بخش دام و طیور نیز خشکسالیها سبب کاهش جمعیت دام، کاهش میزان شیردهی، افزایش عدم باروری و سقط جنین دام شده است.
دبیر خانه کارگر بیرجند ادامه داد: «متاسفانه مشکل دیگر، وجود کارهای خدماتی و نبود مشاغل ثابت با امنیت شغلی بالاست. یکسری از افراد نیروهای خدماتی هستند که معمولا مدرک آنها از دیپلم به پایین است که عموما فاقد مهارتاند و دستمزد مکفی در یافت نمیکنند. اغلب این کارگران از بیمه هم محروم هستند.»
دبیر خانه کارگر بیرجند درباره مشاغل زنان در این شهرستان تصریح کرد: «کارفرمایان در کارگاههای زیرزمینی از کارگران زن بیشتر از مردان استفاده میکنند؛ چراکه به زنان با بهانه پایین بودن قوت جسمانی پایین و کمتر از مردان دستمزد پایینتری میدهند. یعنی یک زن کارگر با وجود کار یکسان با مردان حقوق و مزایای کمتری دریافت میکند و از طرفی به دلیل جبری که جامعه بر او تحمیل کرده، مجبور است تحت هر شرایطی برای تامین معاش خانواده در هر محیطی کار کند.»